Hlavní obsah

Drobný: V řecké reprezentaci bych měl daleko větší šanci

Další a zřejmě dosud nejlepší štací v bohaté kariéře gólmana Jaroslava Drobného se stala berlínská Hertha. Český brankář zvládl v jediném bundesligovém celku z německého hlavního města boj o základní sestavu a užívá si úspěšného vstupu do sezóny, díky němuž patří berlínskému celku druhá příčka. „Nebyl jsem zvyklý chytat v mančaftu, který je takhle vysoko,“ říká Drobný v rozhovoru pro Právo.

Článek

Jak si užíváte angažmá v Berlíně? Hertha je v tabulce druhá…

Je fakt, že jsem nebyl zvyklý chytat v mančaftu, který je takhle vysoko. Je to docela příjemné. Ale máme za sebou jen pár kol. Nepovedou se vám tři zápasy a hrajete o záchranu. V úterý proto potřebujeme vyhrát nad Rostockem.

Zažíváte nejlepší štaci dosavadní kariéry?

Asi jo. I kvůli tomu, že pravidelně chytám. Ale taky jsem se musel rvát o místo. Hertha je velký klub se skvělým zázemím.

Zapadl jste do týmu bez potíží?

Nemám s nikým problém. Kluci jsou v pohodě, v kabině zažijeme srandu. Parta je dobrá, po zápase se nás třeba osm sebere a jdeme někam na jídlo. Jen mě kluci varovali, že je tady na hráče daleko větší tlak. Tady musíme každý zápas vyhrát. Jsme jediný klub z hlavního města v bundeslize. V Berlíně vycházejí čtyři bulváry a když se nedaří, tak vás pořádně rozmetou.

Komunikujete v němčině bez problémů?

Žádná sláva to není. V Bochumi, kde jsem chytal na jaře, jsem mluvil skoro jen anglicky. I tady si vystačím, nic moc mě nenutí učit se němčinu. Základy umím, ale teď jsem si najal učitele. Mám za sebou první lekci…

Vy jste toho v kariéře prošel docela dost: Fulham, Panionios, Ipswich, Bochum, teď Hertha. Neunavuje vás neustálé stěhování?

To je život. V první řadě jsem chtěl chytat. Když jsem přestoupil do Fulhamu, byl jsem šťastný. Jenže sotva jsem podepsal smlouvu, zranil jsem se a byl jsem pět měsíců mimo. Pak už jsem šanci nedostal. Potom přišla s nabídkou Bochum, kde se mi naskytla šance chytat bundesligu. Byl jsem tam půl roku a chtěli prodloužit smlouvu. Jenže v létě přišla nabídka z Herthy a dohodli jsme se na tři roky.

Vaše jméno se v minulosti skloňovalo v souvislosti s povoláním do reprezentace…

To je věc trenéra, já mu do toho nemůžu mluvit. Čech je jasná jednička a přes něj je téměř nemožné se tam dostat. Já mu to strašně přeju, je to můj kamarád. Jasná první volba do branky, no a na dvojku a trojku tam má trenér Brückner jiné adepty.

Nedávno se objevila zpráva, že byste mohl chytat za Řecko. Co je na tom pravdy?

Mám řeckou manželku, syn Iasonas má taky řecký pas. V Řecku bydlíme a ta možnost tady existuje. Ale jen za předpokladu, že bych se vzdal českého občanství, což se mi moc nechce. Na druhou stranu si říkám, že by nebylo špatné chytat za řecký nároďák, tam je ta šance daleko větší. Nějaká jednání proběhla, ale není to tak horké.

Reklama

Související témata: