Hlavní obsah

Koller: Věřím, že se v bundeslize střelecky zase chytím

Český fotbalista Jan Koller se těší na nové angažmá, které jej čeká v bundesligovém Norimberku. Po podzimu šestnáctému celku chce společně s kolegy z reprezentace Galáskem a Blažkem pomoci k záchraně. Ve středu historicky nejlepší kanonýr národního celku odlétá na zimní přípravu a Právu řekl: "Moc se na německý fotbal a Norimberk těším."

Článek

Ve středu ráno letíte s Norimberkem na soustředění do Portugalska. Jaké byly poslední hodiny v Monaku?

Hodně hektické. Balili jsme, vyřizoval jsem záležitosti potřebné k ukončení angažmá a pobytu.

Jak se říká, než se stěhovat, je lepší vyhořet...

No... To zrovna nemusím. Nebylo to až tak strašné, protože už jsem si hodně věcí odvezl už o víkendu, když jsem byl v Norimberku na zdravotních testech a podepsat smlouvu na dva a půl roku.

Když jsme spolu v létě roku 2006 pili kávu na nábřeží v Monte Carlu, byl jste z tehdy čerstvého přestupu nadšený. Nebude vám tohle svérázné místo na Riviéře chybět?

Město, moře, pláže a krásné okolí mi chybět budou. Určitě sem s rodinou zajedeme třeba na dovolenou. Bydlet ale budeme v hotelu, byt opouštíme.

Na fotbal ve Francii asi tak rád vzpomínat nebudete...

Nebylo to zase tak špatné, ale nebudu zastírat, že jsem to čekal lepší. Hrál jsem méně, než jsem čekal, i když jsem nastoupil třeba na podzim skoro ve všech utkáních, nestřílel jsem tolik gólů. Mohly za to i zdravotní problémy. Především se ale ve Francii hraje jinak, než jsem byl zvyklý třeba z Borussie Dortmund, odkud jsem přišel. Víc individualisticky, a to pro mne není. Potřebuji hodně spolupracovat se spoluhráči, jako je tomu v reprezentaci. Moc se na německý fotbal a Norimberk těším.

Těšíte se hodně na bundesligu?

Určitě. Věřím, že se v bundeslize střelecky chytím. Je to fotbal, který znám a víc mi sedí. Mělo by to pro mne být lepší i z pohledu reprezentace a blížícího se mistrovství Evropy.

Proč jste si vybral právě Norimberk?

Z několika důvodů. Byl konkrétní a opravdu mě chtěl. Cítím, že na mne hodně spoléhají a já udělám všechno proto, abych je nezklamal. Velkou roli sehrála nabídka smlouvy na dva a půl roku. Takovou mi ve čtyřiatřiceti letech žádný klub v kvalitní soutěži už nedá. Umím německy, soutěž znám a v Norimberku mám i krajany a spoluhráče z reprezentace Tomáše Galáska a Jardu Blažka. Navíc to je jen tři a půl hodiny od Prahy.

Ale Norimberk hraje o záchranu...

Věřím, že se zachráníme. Mužstvo má rozhodně na lepší umístění, než je současná šestnáctá příčka tabulky. Ve smlouvě mám klauzuli, podle níž mohu zůstat v nižší soutěži jen rok a pak budu volný, ale znovu říkám, věřím, že bundesligu v Norimberku udržíme. S tím tam jdu, abych mužstvu pomohl góly.

Za jak dlouho jste vůbec ujel vzdálenost mezi Monakem a Norimberkem, nepřekonal jste francouzský rekord Milana Baroše?

Tak to ne! Na to nejsem a s mercedesem by to bylo obtížnější, i když je také hodně rychlý. Vzhledem k počasí jsem jel opatrně, takže to bylo za nějakých jedenáct hodin se vším všudy.

Jak vás přijali krajané a ostatní noví spoluhráči?

Nejen oni perfektně. Znám třeba i Marka Mintála ze slovenské reprezentace. Bylo to fajn. Berou mě.

Proč jste si vybral dres s číslem 19?

Devítka volná nebyla, ale já na těch číslech zase až tak nelpím.

Kde budete bydlet?

Zatím v hotelu vedle tréninkového centra. Hned po návratu z Portugalska se pustím do hledání bytu, abychom co nejdříve mohli s rodinou do svého.

Berete Norimberk jako poslední zahraniční štaci?

Nepochybně, ale smlouvu chci dodržet.

Co potom?

Pokud budu zdravý a budu mít pocit, že mohu být ještě užitečný, pak z česka jedině Bohemians 1905 a potom už jen Smetanova Lhota, tak jako v začátcích, tedy udělat si pěknou žízeň na pivo.

JAN KOLLER
Narozen: 30. března 1973
Výška/váha: 202 cm/101 kg
Stav: ženatý, manželka Hedvika, dcera Hedvika (5)
Pozice v mužstvu: hrotový útočník
Starty/branky za reprezentaci: 83/51
Největší úspěchy: Bronz z EURO 2004, účast na EURO 2000 a MS 2006, 1x mistr Německa s Dortmundem, 2x mistr Belgie s Anderlechtem, 1x král střelců belgické ligy, 2x český mistr se Spartou, 1x vítěz Poháru ČMFS se Spartou, 1x Fotbalista roku, 2x nejlepší cizinec v Belgii, finalista Poháru UEFA s Dortmundem 2003.
Ligové starty/góly: Sparta 29/5, KSC Lokeren 97/43, Anderlecht Brusel 65/43, Borussia Dortmund 138/59, AS Monako 50/12.

Reklama

Související témata: