Hlavní obsah

Fotbalista Šimůnek se nežene bezhlavě za snem

PRAHA

Plachý a skromný v soukromí, suverénní a nebojácný na hřišti. S takovou vizitkou odcházel teprve dvacetiletý obránce Jan Šimůnek před šesti měsíci do německého Wolfsburgu, aby si vybojoval místo v bundeslize. Rychle zapadl, hrál stabilně, avšak před jarním pokračováním ho čeká obhajoba dobytých pozic.

Článek

„Nemám vůbec nic jistého. Navíc se uzdravil Costa, takže konkurence oproti podzimu ještě vzrostla,“ uvědomuje si Šimůnek. Jeho situace je však přece jen odlišná. Po příchodu do Wolfsburgu odehrál čtrnáct zápasů a byl nejlépe hodnoceným zadákem týmu.

„Zvykl jsem si na fotbal i na prostředí. Oprášil jsem němčinu, kterou jsem znal ze Švýcarska,“ přibližuje. V ostré generálce na ligové jaro odehrál celý pohárový zápas při postupu přes Schalke. Bude hrát i dál?

„Nemám vůbec tušení, trenér Magath pořád sestavu prohazuje.“ Šimůnek pevně doufá, že nebude chybět při plánovaném jarním vzestupu svého týmu. Ten je zatím jedenáctý s dvaceti body. Devět ho dělí od pohárové Evropy, pět od sestupových pozic.

„Klub chce vystoupat do horní části tabulky, ale nikdo na nás netlačí. Plán má vedení dlouhodobý, až během dalších dvou let bychom měli atakovat úplně nejvyšší pozice,“ vykládá Šimůnek. I proto byl Wolfsburg při zimních nákupech skromný. Nový je jen útočník Ljuboja a brankář Benaglio.

Před Šimůnkem ale stojí i další velká výzva. Je v hledáčku trenéra Brücknera pro letošní ME. „Byl bych z nominace nadšený, ale takových je hodně. Snažím se na to nemyslet. Nehnat se bezhlavě za splněním tohoto snu a nerozptylovat se, protože když budu v klubu na lavičce, s nároďákem je konec,“ uvědomuje si vicemistr světa z šampionátu dvacetiletých.

Reklama

Související témata: