Hlavní obsah

Radikální fanoušci Drážďan? Fořt případně nebude vycházet z bytu

PRAHA/DRÁŽĎANY

Na jaře roku 2009 přispěl fotbalový útočník Pavel Fořt pěti góly k mistrovskému titulu pražské Slavie. Další dvě sezóny strávil v německém Bielefeldu a od letošního června je novou posilou Dynama Drážďany, nováčka druhé bundesligy. A v jeho dresu se představil v Modré na Děčínsku při přípravném zápase s Teplicemi.

Článek

Jak vzpomínáte na svoje angažmá ve Slavii?

Vrátil jsem se tehdy na půl roku z francouzského Toulouse. Slavia měla po polovině sezóny velký náskok, takže jsem si v pohodě sebral i ten titul. Přišel jsem si pro něj. (smích). A už nikdo mi ho nevezme. Tehdy to vypadalo snadně, ale ve světle toho, co se ve Slavii poté stalo, musím považovat rok 2009 za velmi úspěšný ve svojí kariéře.

Sledoval jste další vývoj ve Slavii?

Určitě. Škoda, že nepostoupila znovu do Ligy mistrů. A najednou v ní bylo hodně hráčů a hlavně cizinců, kteří měli asi nadstandardní smlouvy. Tahle přestupová politika nebyla dobrá.

Jste dál v kontaktu s bývalými slávistickými spoluhráči?

Telefonuji si se Suchým, Švecem i dalšími kluky.

Co jste říkal na titul Plzně?

Jsem plzeňským odchovancem a úspěch klubu i městu moc přeji. Myslím, že když se nejlepší hráči rychle nerozutečou a přijdou i posily, což se také děje, mají šanci udělat další úspěch, třeba se dostat do skupiny Ligy mistrů.

Lákal by vás návrat do mistrovské Plzně?

Řeknu jediné: do české ligy se nechci vracet. Cítím se momentálně dobře v Německu. A jsem rozhodnutý zůstat až do konce kariéry v zahraničí.

Máte za sebou dva roky v Bielefeldu...

První rok jsme bojovali o postup do bundesligy, ale pak došly peníze. Finanční problémy zapříčinily, že jsme museli hrát jen s mladíky, a to v tak kvalitní soutěži nejde. I druhá bundesliga je tvrdá, praktikuje se v ní náročný fotbal. I při vědomí sestupu na nás chodilo patnáct tisící diváků.

Jaké jsou vaše první dojmy z Drážďan?

Zatím jsem z města moc neviděl. Byli jsme na soustředění, potom jsme měli jeden den volna a odjeli jsme za přípravou do Rakouska. Co se týče fotbalu, tým se dává dohromady. Přišla spousta nových hráčů. Za námi jezdí i fanoušci, kteří jsou proslulí tím, že jsou trošku divočejší. Ale na tamní ligu se těším, protože budeme hrát před velkými návštěvami, což bych v Česku nezažil. Drážďany mi vytvořily dobré podmínky a navíc to nemám daleko domů do Plzně.

Nebojíte se přece jen tamních radikálních fanoušků?

Když se bude dařit, tak proč se bát? A když se nebude dařit, tak holt nebudu vycházet z bytu a nebudu se ani procházet po městě a pojedu raději do Plzně. A cíle? Prvním úkolem bude záchrana a věřím, že v budoucnu bychom se mohli ucházet o postup do první bundesligy.

Reklama

Související témata: