Hlavní obsah

Už mě nebavilo trefovat tyče, zlobil se Pekhart

Konečně! Tomáš Pekhart (22) se po delší pauze trefil v bundeslize a pečetil o víkendu senzační výhru Norimberku v Leverkusenu. „Šancí jsem měl na podzim spoustu, ale nedával je. Už mě nebavilo trefovat tyče, snad jsem smůlu prolomil,“ řekl v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Tomáš Pekhart v dresu Norimberku (vlevo)

Článek

V Leverkusenu jste se v sobotu po nějakém čase znovu trefil v bundeslize. Jak váš gól vypadal?

Po rohovém kopu jsem trefil míč hlavou u přední tyče a nasměroval ho k té vzdálenější. Už jsem jen pečetil na 3:0 pro nás. Ohromně jsem si oddechl, že mi to zase spadlo do brány.

Čím si vysvětlujete, že vám to tam dlouho nepadalo?

Měl jsem neskutečnou smůlu. Třeba v Hamburku jsem trefil dvakrát tyč a prohráli jsme 0:2, přitom jsme tam měli nejméně na remízu. V jiném utkání se mi stalo, že vypálím na bránu, gólman míč vyrazí zpátky ke mně, já už ho posílám do prázdné brány a najednou se tam objeví noha obránce a míč skončí nad břevnem... To už cítíte hrozný zmar. Těch tyčí jsem trefil víc a už mě to fakt nebavilo. I v Leverkusenu jsem měl ještě dvě nebo tři šance. Doufám, že se to tímhle gólem zlomilo.

O výhře Norimberku na hřišti účastníka Ligy mistrů se v Německu píše jako o senzaci...

Však ona to senzace posledního předvánočního kola byla! Nikdo nečekal, že můžeme v Leverkusenu vyhrát a ještě rozdílem třídy. My jsme ale byli celý zápas aktivnější a lepší. Brzy jsme dali úvodní gól, pak z první standardky druhý. Za necelou půlhodinu to bylo 2:0 pro nás. Domácí měli jednu velkou šanci před půlí, kdy Ballack dorážel odražený míč, ale náš gólman ho vytáhl nad břevno. Po změně stran jsme kontrolovali hru a přidali třetí trefu.

Potkal jste se Michalem Kadlecem?

Mluvili jsme spolu před utkáním. Těsně před půlí se zranil, ale dohrál. Po změně stran už na trávník nepřišel. Ani nevím, co mu je, protože na stadiónu už nebyl.

Norimberk se po výhře vyhoupl těsně nad pásmo sestupu. V předchozích zápasech jste hodně ztráceli, čím to bylo?

Neproměňovali jsme šance a dostávali zbytečné góly. Když vezmu posledních sedm zápasů, při troše štěstí jsme mohli mít o deset, možná i patnáct bodů víc. To nepřeháním. A já mohl být v tabulce střelců také výš, i když o to mi tolik nejde.

Jakou máte v Německu vlastně gólovou bilanci?

Trefil jsem se hned v prvním utkání po příchodu, to bylo v poháru. Pak jsem dal hned dva v lize. Potom přišel útlum. Celkem mám v bundeslize na kontě čtyři trefy, možná pět, jednu mi někdo přisuzuje, jiný zase spoluhráči Francovi, ale to řeším. K tomu jsem si připsal čtyři asistence a dvě trefy v Německém poháru, v němž hrajeme ještě jeden zápas ve středu.

V Norimberku jste spokojený?

Po všech stránkách! Hraji pravidelně, chyběl jsem jen kvůli červené kartě, pak po problémech, které s fotbalem nesouvisely. Cítím, že se lepším zápas od zápasu. Doufám, že to tak bude pokračovat i na jaře. Bundesliga je opravdu hodně kvalitní soutěž.

Už vás soupeři hlídají osobně?

Myslím si, že tu jsou tak kvalitní hráči, kteří se speciálně na Pekharta nepřipravují. Na to tu jsou jiní útočníci, ale přál bych si, aby to tak jednou bylo a chystali se na mne.

Pomýšlí Norimberk na něco jiného než záchranu?

Máme dobré mužstvo, ale hodně mladé. Na jaře se budeme snažit, abychom se co nejrychleji dostali z nebezpečných vod do klidného středu, na to máme.

Jak budete trávit Vánoce, a kdy znovu začínáte?

Vánoce strávím v Německu s rodinou, pak pojedu na tři dny do Česka, ale na Silvestra už budu v Norimberku. Hned 3. ledna odlétáme na devítidenní soustředění do Turecka, protože koncem ledna pokračuje bundesliga.

Co jste říkal losu na UERO?

Papírově jsou to hratelní soupeři, Řecko není Španělsko... Ale je to vyrovnané a vůbec si nelze myslet, že postoupíme hladce ze skupiny. Rusové, Poláci i Řekové mají kvalitu. Přesto věřím, že dál půjdeme.

Reklama

Související témata: