Hlavní obsah

Götzeho vypískali, tak odstartoval demolici Dortmundu

Dortmund/Praha

Ještě na jaře byl záložník Mario Götze pro fanoušky Borussie Dortmund modlou. Když v sobotu v 56. minutě vstupoval na tolik známý trávník Vestfalského stadiónu v dresu Bayernu Mnichov, přivítal ho ohlušující pískot 80 tisíc fanoušků a nadávky do zrádců. Zareagoval po svém. Po deseti minutách dal vedoucí gól a odstartoval demolici svého bývalého klubu, který v závěru dorazili Arjen Robben a Thomas Müller.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Mario Götze se omlouvá fanouškům za svou trefu.

Článek

„To mě nemohlo rozhodit, naopak jsem se ještě víc nabudil. Z vítězství mám pochopitelně radost, ale můj gól neberu jako pomstu,“ říkal spokojeně záložník, který stál Bayern v rámci bundesligy rekordních 37 miliónů euro (asi 992 miliónů korun). „Jsem hráč Bayernu a s tím se musí fanoušci vyrovnat,“ dodal. Po zápase dokonce zašel za bývalými spoluhráči do kabiny Borussie.

Guardiola: Porazili jsme mistry světa protiútoku

Bayern vyhrál šlágr podzimu bundesligy a svůj rekord zápasů bez porážky protáhl na 38. Dortmund však porazil v bundeslize poprvé po třech letech. Navíc mu chyběl zraněný Franck Ribéry. „Zůstaňme nohama na zemi. Nebyl to tak jednoznačný zápas, jak ukazuje výsledek. Vždyť ještě pět minut před koncem jsme vedli 1:0 a domácí měli velké šance,“ mírnil optimismus Robben.

Kouč Bayernu Josep Guardiola jásal... „Porazili jsme nejlepší mužstvo na světě, co se týká protiútoků. Měli jsme ale i horší pasáže, třeba v závěru první půle, kdy si domácí vytvořili velké šance. Tohle vítězství určitě zvedne zdravé sebevědomí mužstva, byť rozdíl ve skóre neodpovídá plně průběhu utkání.“

„Neuvěřitelné představení, ale i takový dovede být fotbal. Dnes jsme asi nebyli herně lepší o tři góly, ale na to se historie ptát nebude,“ vydechl autor třetí branky Müller. „Náskok čtyř bodů už je solidní, ale pořád jsme od cíle daleko,“ dodal kapitán týmu Philipp Lahm.

Weidenfeller se zlobil na obránce

Na svoje spoluhráče byl hodně naštvaný gólman Borussie Roman Weidenfeller. „Je to hořká prohra, když si uvědomíte, že osmdesát minut jsme byli lepší. Jenže fotbal je o gólech, a ty dával Bayern. Bohužel naše obrana nebyla v rozhodujících chvílích dost pevná,“ smutnil.

Trenér Borussie Jürgen Klopp nevěřícně kroutil hlavou: „Co mi nedáme, je neuvěřitelné. Bayern, když se mu nedařilo a přehrávali jsme ho, změnil způsob hry, na což jsme nedokázali zareagovat. Rozhodující byl první inkasovaný gól. Ty další dva už nic neřešily, ale dorazily nás.“

Smíšené pocity prožíval obránce Manuel Friedrich, který se vrátil po zranění. „Kdyby mi to řekl někdo před třemi týdny, že zase budu hrát bundesligu a ještě takový zápas, nevěřil bych mu. Teď jsem ale smutný, že jsem mužstvu nepomohl k dobrému výsledku.“

Reklama