Hlavní obsah

Darida má v Hertě ofenzivnější úkoly: Chtěl bych dát v sezóně minimálně šest gólů

Praha

Čtyři zápasy, jeden gól, jedna asistence, plný počet odehraných minut. Pro záložníka Vladimíra Daridu začalo nové angažmá výborně, v Hertě Berlín je stoprocentně vytížený. Pro českou reprezentaci, která dnes v Plzni nastoupí v kvalifikaci o ME 2016 proti Kazachstánu, je to vzhledem k absencím ve středové řadě pozitivní zpráva.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Darida během tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

Panuje v Berlíně spokojenost se vstupem do sezóny?

Udělali jsme čtyři body ze tří zápasů, postoupili jsme v Německém poháru přes Bielefeld. Jsme spokojení, je to dobrý začátek, jsme na správné cestě. Moc mě těší, že mám důvěru trenéra, pravidelně hraju. Povedlo se mi dát gól v poháru, doufám, že mi začnou padat i v bundeslize.

V uplynulé sezóně německé ligy jste vstřelil šest gólů, jaké ambice máte pro letošní ročník?

Minimálně šest branek bych chtěl zase dát. V minulé sezóně jsem ale pět vstřelil z penalt, v Hertě jsem v zahrávání pokutových kopů druhý na seznamu za Salomonem Kalouem. Pokud nebude na hřišti, budu si penalty brát.

Je znát, že útočník Kalou prošel Chelsea?

Má obrovské zkušenosti, kterých využívá. Je klidný na míči, dovolí si v situacích jeden na jednoho, má velké sebevědomí. Je to velká osobnost.

Jak se vám na Olympijském stadiónu v Berlíně hraje před sedmdesáti tisíci diváky? Oproti Freiburgu je to velká změna.

Je to samozřejmě rozdíl, bohužel v Berlíně je atletická dráha, fanoušci jsou dál od hřiště. Když to srovnám s Dortmundem, kde jsme teď hráli, varianta bez dráhy je určitě lepší... (úsměv)

Fanoušci Freiburgu jsou proslulí svou vřelostí, tleskali vám i po prohraných zápasech. V Berlíně to zřejmě nebude tak ideální...

Nemůžu říct, ještě jsme neprohráli... (úsměv)

Posunul vás trenér Herthy Dárdai více dopředu, než jste byl zvyklý z Freiburgu?

Moje pozice ve středu hřiště je podobná, ale mám víc úkolů v útočné fázi, než jsem míval ve Freiburgu. Záleží, co si řekneme před zápasem, jestli bráníme od půlky, nebo výš. Od toho se mění moje pozice, například posledně v Dortmundu jsem se pohyboval až pod hrotem. Trenér nechce, abych chodil mezi stopery, o to častěji se dostávám do zakončení.

Sedí vám tedy ofenzívnější role?

Při rozehrávce vzadu jste sice často v kontaktu s míčem, ale postrkujete ho jen zpátky nebo do strany. Vpředu se dá vymyslet klíčová přihrávka.

Využije vás kouč Vrba na pozici pod hrotem proti Kazachstánu?

Ta varianta existuje. Bude asi záležet, jak na tom bude zdravotně Dan Kolář, který tam hraje.

Berete z nadcházejících dvou kvalifikačních zápasů pouze šest bodů?

Samozřejmě, pokud nebudeme stoprocentní, pořádně si zkomplikujeme situaci. Jenže nebude to nic lehkého.

Je varováním postup Astany do Ligy mistrů? V jejím kádru je sedm kazašských reprezentantů.

Dá se očekávat, že ti hráči budou v pohodě, rozhodně jim postup do Ligy mistrů na psychice neuškodil. Budou hýřit sebevědomím.

Považujete nynější sraz za nejdůležitější pod trenérem Vrbou?

Zřejmě ano, jde se pomalu do finále, následující dvě utkání hodně napoví. Ale myslím, že příští sraz bude ještě důležitější.

Reklama

Související témata: