Hlavní obsah

Poborský je fit, proti Slavii se rozloučí s kariérou

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Opora fotbalistů Českých Budějovic Karel Poborský se v nadcházejícím 30. ligovém kole rozloučí se svou bohatou kariérou. Pětatřicetiletý záložník a zároveň šéf jihočeského klubu sice v posledních týdnech zápolil se zraněním stehenního svalu, ovšem na pondělní závěrečný duel Dynama v sezóně proti pražské Slavii by měl být připraven. Bývalý reprezentant to v pátek uvedl v rozhovoru pro klubový web.

Článek

Svoji poslední sezónu si vicemistr Evropy z roku 1996 rozhodně představoval jinak. V srpnu onemocněl boreliózou, kvůli níž musel vynechat zbytek podzimní části. Po návratu na prvoligové trávníky stihl v nejvyšší soutěži šest utkání, zazářil především brankou v domácím střetnutí proti bývalému zaměstnavateli pražské Spartě (2:0), ovšem v duelu 25. kola s Mladou Boleslaví se zranil a od té doby nastoupil jen k pohárovému semifinále v Jablonci.

I po něm si stěžoval na píchání ve svalu a následné utkání v Ostravě raději vynechal. Během posledních dnů se ale jeho stav zlepšil, a tak by na rozlučku proti Slavii měl být fit. "Můj zdravotní stav je vcelku dobrý a každý den normálně trénuji. Když se nic radikálně nezmění, tak budu na pondělní zápas stoprocentně připravený," prohlásil Poborský.

Jihočeši by podle něj chtěli prolomit sérii pěti porážek a stejně jako proti Spartě zamíchat kartami na předních příčkách tabulky. "Chceme se s domácím publikem rozloučit důstojně, tudíž budeme chtít získat nějaké body. I když víme, že přijede Slavia, která vlastně hraje zápas roku o to, zda skončí druhá nebo čtvrtá. Doufám, že stejně jako proti Spartě nás požene plný stadión," připomněl Poborský nejvyšší návštěvu v sezóně.

Bývalý reprezentant končí se svou bohatou kariérou kvůli nižší motivaci i aktivitám mimo hřiště. "K definitivnímu rozhodnutí došlo někdy po zimní přípravě. Tam už jsem cítil, že se motivace hledá velice těžko. Nakonec je to docela logické vyústění. Já už dneska mám i hodně podnikatelských aktivit a fotbal, i když je to těžké říct, mě už tolik nenaplňuje. Už nemám před sebou žádné cíle, a proto nemá cenu, abych v něm dále pokračoval," vysvětlil Poborský.

Nedávno se stal novým vedoucím národního týmu, vlastní několik firem, a tak se mu prý časově uleví. "Budu mít více času na podnikání. Ale už dnes jsem natolik vytížený, že nemám čas se prostě nudit," uvedl pětatřicetiletý fotbalista.

Poborský je s kariérou spokojený 

V sezóně přidal na své konto pouze dvě ligové branky, ale i tak je se svým fotbalovým životem spokojen. "Nikdy jsem neměl žádná předsevzetí a nějaké dlouhodobé cíle. Vždycky jsem šel od zápasu k zápasu a kariéra mi přinesla spoustu krásných chvil. Nic takového, čeho bych litoval, si neuvědomuji. Jsem naprosto spokojený," řekl Poborský.

Zkušený středopolař se do povědomí fanoušků zapsal především úchvatným dloubákem, jímž na mistrovství Evropy 1996 v Anglii zařídil postup českého týmu přes Portugalsko. "Těch vrcholů ale bylo víc. Mám mistrovské tituly, byl jsem na třech mistrovství Evropy i na světovém šampionátu. Stal jsem se Fotbalistou roku své země. Nedá se říct, že něco je pro mě víc," prohlásil Poborský.

Tíha posledního zápasu v kariéře prý na něj zatím nedolehla, cítí se v klidu. "Toho zmatku okolo je spousta, takže nemám čas o všem tolik uvažovat. Ale samozřejmě, bude to opravdu naposledy. Sedmnáct let jsem hrál profesionálně, takže kus života to určitě je. Uvidíme, ale zatím jsem ještě v klidu. Nejhezčí rozlučka pro mě bude, když získáme tři body," dodal.

Reklama