Hlavní obsah

Brilantní defenziva vynesla Slavii rekord. I doma těžíme z Ligy mistrů, lebedí si Trpišovský

Praha

Suverénně vládnou fotbalové lize. Pražská Slavia během šestnácti kol nenašla ani jednou přemožitele, udivuje nejproduktivnější ofenzivou a také famózní defenzivní činností. Pouhé tři inkasované branky představují unikát. Od rozdělení federace se žádný klub nemohl stejně skvostnou bilancí pyšnit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Kúdela ze Slavie během utkání s Teplicemi

Článek

„Jde i o souhru okolností. V této sezoně jsme přežili tři pokutové kopy v nastavení, zatímco v minulém ročníku jsme třikrát inkasovali po střelách z pětadvaceti metrů do šibenice a v naší síti končila prakticky každá rána mířící na branku," zlehčuje obdivuhodnou bilanci Jindřich Trpišovský, trenér Slavie.

„A třeba v posledním ligovém utkání proti Teplicím jsem s řešením defenzivních situací nebyl spokojený. Z naší levé strany létalo hodně centrovaných míčů. Sice jsme udrželi čisté konto, ale nebyli jsme stoprocentní," přemítá Trpišovský.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Slávista Jan Bořil před brankářem Barcelony Marcem-Andrém ter Stegenem.

Celkově však jeho tým v defenzivě funguje jako dokonale vyladěný stroj. Pouze kluby nacházející se aktuálně v tabulce na pozicích ve skupině o udržení dokázaly obranu Slavie překonat. Nejprve v 2. kole Teplice, v 8. kole Opava a ve 13. kole Příbram, přičemž pouze moravskému klubu trefa přinesla bodový zisk (1:1).

„Prakticky všichni naši zadáci jsou v reprezentaci," připomíná Trpišovský, že v pondělí se na srazu národního mužstva hlásili Kúdela, Coufal, Bořil i brankář Kolář. A to ještě kvůli zranění chyběl Hovorka.

„Kluci defenzivní povinnosti plní skvěle. Střel a příležitostí si proti nám soupeři vytvoří minimum. Průměrně jde do našeho pokutového území v ligových zápasech devět až deset balonů. Tím, že soupeře téměř vůbec nepouštíme do velkého vápna, je procentuální pravděpodobnost inkasované branky malá," vypočítává Trpišovský.

Liga mistrů pomáhá

Jeho týmu obrovsky pomohla Liga mistrů. V dosavadních čtyřech zápasech sice Slavia získala pouze dva body a inkasovala ve třech zápasech. Na druhou stranu je třeba vidět fakt, že čisté konto udržela na hřišti Barcelony a od ofenzivních hvězd katalánského klubu, dortmundské Borussie a milánského Interu obdržela jen pět branek!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha Tomáš Souček, Petr Ševčík, Milan Škoda a Peter Olayinka oslavují trefu proti Teplicím.

„Tato utkání nám obrovsky pomáhají. Když kluci ubrání Messiho, Suáreze, Griezmanna a další velké hráče, jejich sebevědomí roste. Ohromně si pak věří v dalších zápasech," lebedí si Trpišovský nad přínosem bitev v Champions League. „S přibývajícími zápasy na evropské scéně se naši hráči naučili řešit i situace pod tlakem. Věří si, že zkušenostmi i krizové situace uhrají. Navíc hrají velice zodpovědně."

Trpišovský však současně nijak neskrývá, že i přes brilantní defenzivní činnost jej v zápasech neopouští nervozita. „Klidný jsem jen v okamžiku, kdy je balon na polovině soupeře. Čím více se blíží naší bráně, zmocňuje se mě neklid. A je úplně jedno, jestli je nás za míčem třeba osm nebo devět," směje se trenér Slavie.

Reklama