Hlavní obsah

Škorpil: Vše se zvrhlo v honění Vlčka

LIBEREC

Dohrávka jedenáctého kola Gambrinus ligy mezi Slavií a Libercem skončila dělbou bodů. Utkání nejvíce ovlivnilo brzké vyloučení hostujícího Krajčíka. Pražané od té chvíle zalezli do obranné ulity a snažili se těžit z brejků, které obstarával hlavně kapitán Vlček. „Vše se zvrhlo v honitbu o výsledek a v honění Vlčka,“ prohlásil úsměvně domácí trenér Ladislav Škorpil po zápase.

Článek
Fotogalerie

Fotbalisté Slavie utrpěli v Lize mistrů sedmigólový příděl, což na nich mohlo zanechat psychické šrámy. Trenér Karel Jarolím chtěl, aby na tento zápas jeho svěřenci co nejrychleji zapomněli. „Po zápase s Arsenalem jsme sem jeli s tím, abychom na to utkání nemysleli. My chtěli navázat na své výkony v ligové soutěži,“ řekl krátce po zápase.

S Ladislavem Škorpilem se shodl na tom, že zápas velice ovlivnilo brzké vyloučení Mateje Krajčíka. „Utkání se dá hodnotit do doby, než přišlo vyloučení, a po něm. Do té doby měly oba týmy po jedné nebezpečné situaci. Potom už bylo jasné, že se budeme soustředit na to, abychom udrželi obranný blok. Chtěli jsme spoléhat na brejkové situace, anebo zahrozit z nějaké standardky,“ prozradil taktické plány kouč Pražanů.

„To se nám podařilo. Povzbuzující bylo, že jsme se za nastolených podmínek dokázali dostat do vedení,“ pokračoval Jarolím. Po vstřeleném gólu se iniciativy chopili domácí hráči a zatlačili slávisty před jejich pokutové území. „Bylo jasné, že si Liberec vytvoří územní převahu. Otázkou jen bylo, jak se nám podaří jeho tlak ustát a zda se nám budou dařit brejkové situace. Bohužel jsme inkasovali, i když se ke mně donesla informace, že ten gól padl z ofsajdu,“ prozradil kouč.

Jarolím: Na Vaniakovi se prohra s Arsenalem podepsala

Vyloučení svého obránce ještě řešit nestačil. „Musím se na to znovu podívat. Na řešení bude ještě dost prostoru,“ řekl. Oproti zápasu s londýnským velkoklubem místo v sestavě ´sešívaných´ nezbylo na brankáře Vaniaka, ani na defenzivního záložníka Tavarese. „Co se týče brankářů, máme je vyrovnané. Cítil jsem, že se vysoká prohra na Vaniakovi trochu psychicky podepsala, proto jsme se rozhodli, že do branky pošleme Vorla. Myslím, že podal slušný výkon. A Tavares nehrál,“ nechtěl se dále zaobírat Tavaresovou absencí v základní sestavě. Francouz se ale na hřiště dostal krátce po vyloučení Krajčíka, aby vyztužil defenzívu pražského klubu.

Remízou s Libercem padla domluva vedení klubu s hráči Slavie, kteří prohráli utkání s Líšní v Poháru ČMFS o tom, že nebudou muset platit pokutu, pokud čtyři zápasy po sobě v Gambrinus lize vyhrají. „Vidíte, pokuty. O tom jsem ještě nepřemýšlel,“ řekl Jarolím na otázku, zda pokuty hráčům neodpustí. S bodem byl totiž nakonec spokojen. „Spokojenější bych samozřejmě byl, kdybychom vybojovali body tři, ale nakonec jsem rád i za jeden,“ dodal.

I trenér Slovanu Ladislav Škorpil si byl vědom toho, že se zápas ubíral po vyloučení krajního beka Pražanů jiným směrem. Poukazoval hlavně na fakt, že jeho svěřencům hra proti soupeři, který hrál o jednoho muže oslaben, spíše uškodila. „Do zápasu jsme vstoupili po herní stránce slušně, soupeři jsme byli srovnatelným soupeřem. Zásadní bylo pochopitelně vyloučení. Paradoxně pomohlo více postiženému, protože slávisté začali hrát se zvýšeným úsilím,“ řekl na tiskové konferenci po zápase.

Škorpil: Naši hráči úsilí nezvýšili

Zato postoj svých hráčů se mu po vyloučení Krajčíka nelíbil. „Zato naši hráči úsilí nezvýšili, což se projevovalo v osobních soubojích. Začali jsme mít problémy, nestíhali jsme a potom jsme začali i vyloženě kazit,“ vyjmenovával nedostatky svých svěřenců.

V očích domácího kouče byl katastrofální zejména první poločas. „První půli jsme protrpěli, zachránila nás až přestávka. Celá druhá půle už byla hra o něčem jiném,“ domníval se Škorpil. Po změně stran uzamkli domácí fotbalisté oslabené slávisty před jejich brankou a snažili se vyrovnat. Pozor si ale museli dávat na rychlíka Vlčka, který hrozil z rychlých výpadů. „Vše se zvrhlo v honitbu o výsledek a v honění Vlčka. Honili ho čtyři naši obránci. Tak, aby to nevypadalo tak hrozně, stáhl jsem obranu na tři a později i na dva obránce,“ odlehčil vážnost tiskové konference bývalý trenér reprezentačních fotbalistů do jedenadvaceti let.

„Bylo hodně situací, kdy jsme mohli skórovat a naopak - brejky soupeře nám stahovaly hýždě. V mém důchodovém věku mě ničí chaos na konci utkání, který spěje k totální ofenzivní smršti. Ta končívá obdrženou brankou, což se naštěstí dnes nestalo. Nakonec si myslím, že s remízou mohou být obě strany spokojeny,“ prohlásil domácí trenér po pondělním zápase.

Reklama

Související témata: