Hlavní obsah

Mokrý nechce válku s policií, smlouvu podepíše i přes nesouhlas klubů

PRAHA

Další spor vypukl v českém fotbale. Většině prvoligových klubů se podle informací Práva nelíbí stávající znění smlouvy ČMFS s Policií ČR, kterou má v pondělí podepsat předseda svazu Pavel Mokrý, policejní prezident Oldřich Martinů a ministr vnitra Ivan Langer. Pro kluby je údajně ve stávající podobě krajně nevýhodná.

Článek

„Na výkonném výboru 9. února bylo rozhodnuto, že se podpis odloží, a bude platit stávající dohoda. S tím jsem odjížděl ze Strahova. Po návratu reprezentace z Maroka jsem se dozvěděl, že tam bylo domluveno, že svaz smlouvu podepíše. To je porušení závazného usnesení výkonného výboru. Pokud tomu tak bude, považuji takové rozhodnutí některých lidí za podvod,“ řekl Právu člen výkonného výboru ČMFS za prvoligové kluby a šéf 1. FK Příbram Jaroslav Starka. „V sobotu jsem obvolal kluby. Hovořil jsem s výjimkou čtyř se všemi, a jejich zástupci byli proti podpisu,“ zdůraznil.

Na pondělní tiskové konferenci po jednání výkonného výboru připustil předseda svazu Pavel Mokrý, že kluby mají ke smlouvě výhrady a bude třeba na ní ještě rychle zapracovat. Ve čtvrtek už šéf ligy Ivo Lubas novinářům oznámil, že smlouva bude v pondělí 16. 2. předsedou podepsána.Členové výkonného výboru přítomní na zápase reprezentace v Maroku dostali konečný text smlouvy v Casablance, ostatním a prvoligovým klubům byl zaslán. Údajně s podpisem souhlasili.

Do války s policií jít nechce

„Od 1. ledna platí nový zákon a ten stojí výš, než dosavadní ujednání a smlouvy. Policie nás postavila před hotovou věc. Zákon už platí a smlouvu, která ho pro fotbal změkčuje, je třeba podepsat. I když není dokonalá,v ledasčem pro fotbal nevýhodná, pořád je lepší ji podepsat než odmítnout a jít do války s policií. Konečně, jsme dohodnuti, že ji po jaru vyhodnotíme a případně novelizujeme,“ řekl Právu Pavel Mokrý.

„Policie by totiž mohla postupovat striktně podle zákona a čekat, až ji někdo zavolá, že je na stadiónu porušován zákon. V takovém případě by zasáhla mnohem později, než když bude připravena při rizikových zápasech poblíž stadiónu. Nic za to platit nebudeme. Naopak zásah po zavolání tak říkajíc na služebnu nebo linku 158 by kluby platily. Pokud by smlouva nebyla podepsána a na stadiónu by došlo k porušení zákona, čekala by pořádající klub také pokuta až do výše dvou miliónů korun a třeba i zavření hřiště. To si možná v klubech neuvědomují. Já to však považuji za velké nebezpečí pro fotbal. Ještě budu se zástupci klubů jednat, ale jsem rozhodnut smlouvu podepsat i přes nesouhlas části nebo i většiny z nich,“ dodal Mokrý.

Reklama