Hlavní obsah

Komňacký: Odřízli jsme Plzeň a k Evropě máme blíž

Jen nadějné vyhlídky mají fotbalisté Jablonce před blížícím se závěrem letošní sezóny. V ligové soutěži drží tým ze severu Čech třetí příčku a mimo hru není ani v pohárovém Ondrášovka Cupu. "Chceme v jedné ze soutěží uspět a do Evropy postoupit," říká trenér Jablonce František Komňacký.

Foto: archiv

František Komňacký

Článek

Jablonec je třetí, na čtvrté Teplice má náskok jen bod, ale na pátou Plzeň už sedm. Vnímáte závěr fotbalové ligy tak, že se boj o pohárové pozice zúžil jen na čtyři týmy?

Rozhodně. Chtěli jsme Plzeň odříznout. Opakovaně jsem hráčům v týdnu zdůrazňoval, že nesmíme na západě Čech prohrát. Dokázali jsme si spočítat, že i bod nás posune dál a budeme pohárové Evropě blíž. A věřte, že jde o velkou motivaci, protože pro Jablonec je Evropa něco jiného než pro Spartu či Slavii, kde je účast v pohárech povinností a fanoušci to vnímají jako samozřejmost.

Umíte si představit, že byste v současné fázi sezóny, kdy jste i v semifinále Ondrášovka Cupu, přišli o účast v některé z evropských soutěží?

Jde o obrovskou příležitost, aby se hráči zviditelnili. Chceme v jedné ze soutěží uspět a do Evropy postoupit. V tomto okamžiku je cesta přes ligu možná bližší než přes pohár.

V Plzni jste o víkendu sice bod získali, ale herně jste zaostali. To není příliš lichotivá vizitka.

Naše hra končila třicet metrů od velkého vápna soupeře. Domácí ale hráli výborně. My máme velký problém s pohybem našich hráčů. Když vám soupeř na padesáti metrech o deset uteče, máte zábrany, nechcete nic riskovat…

V Plzni vaše obrana doslova kolabovala stejně jako nedávno v Liberci. Není alarmující, když v lize opakovaně čelíte tolika vyloženým šancím protivníka?

Jde o typy hráčů. Někdo je rychlý od přírody. Třeba Drsek je pozičně vynikající, v soubojích skvělý, ale při svém věku a kilogramech prostě nemůže být rychlý. I o dalších se to ví. Pokud chceme hrát na špici trvale, musíme do obrany hledat jiné typy.

Je tedy stávající kádr použitelný pro vystoupení na evropské scéně?

Dynamika a rychlost, atributy nezbytné pro dnešní fotbal, nám chybějí a musíme to kompenzovat jinak. Pokud se nám poštěstí takové problémy řešit, budeme rádi. V případě postupu rozhodně nechceme na mezinárodní scéně udělat ostudu. V minulém roce jsme byli také vysoko. A věděli jsme, že bychom nehráli s tehdejším týmem v Evropě důstojnou roli. O stávajícím mužstvu si to nemyslím. To bych se hráčů dotkl. Jsme dál než loni.

Takže byste k žádným změnám sahat nemusel?

Pokud chceme důstojně reprezentovat, abychom udělali body do koeficientu a naše vystoupení nebylo o jediném zápase a následném zklamání, museli bychom se posílit o rychlostní a dynamické typy.

Reklama

Související témata: