Hlavní obsah

Honem na Kanáry. Podaný v Indii odvykl, že na tréninku mrznou prsty

Praha

Cestovatel je to náramný. Musel projít Slovenskem, Moravou, Řeckem či Indií, než zase dostal šanci získat místo ve fotbalové Spartě. Sedmadvacetiletý záložník Jakub Podaný se na podzim stal prvním Čechem, který skóroval v indické Superlize, zakopal si proti mistrům světa Alessandru Del Pierovi, Davidu Trézéguetovi či Robertu Pirésovi a v prosinci vyhrál s Kalkatou mistrovský titul. Na Letnou se vrátil jako univerzál na levou stranu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Podaný se vrátil do Sparty z Indie.

Článek
Fotogalerie

Podaného premiérový gól v indické Superlize

Hostování jsou jeho údělem. Poslední ligový zápas za Spartu si zahrál v listopadu 2011. Po více než čtyřech letech teď nastoupil v pátečním přípravném duelu s Vlašimí (2:0).

„Vyhráli jsme, takže pozitivní začátek. Po trénování na umělce jsme si zase museli zvyknout na přírodní trávu," říká Jakub Podaný.

Letenští se v sobotu přesouvají na soustředění na Kanárské ostrovy, kde se utkají s Eindhovenem a Celtikem Glasgow. Navrátilec přesun do tepla jen vítá. „Za čtyři měsíce v Indii jsem přece jen odvykl, že při tréninku také mohou mrznout prsty v kopačkách," usmívá se.

Univerzál na levou stranu

Podstatné však pro něj je, aby si pro jaro vybojoval místo v kádru českého mistra.

„Nějaká jednání proběhla, bude záležet jen na mně. Ve Spartě mám smlouvu ještě na půl roku," poukazuje mistr Indie.

Zkušeného Pamiče trenéři přes zimu vrátili do juniorky, Costovi a Krejčímu by na levě straně teď měl krýt záda právě Podaný.

„Vrátil se s titulem mistra Indie a s velmi dobrým kreditem. Je to univerzál na levou stranu, do zálohy i do obrany," podotýká kouč Vítězslav Lavička.

Česká liga je mnohem taktičtější

Záložník se nespoléhá, že by mu v tlačenici o místo pomohl titul z Asie. „Dílčí úspěch to sice je, ale pořád jsem stejný hráč jako před angažmá v Indii. Šance tady je, tak uvidíme. Bude záležet i na tom, jak mi vyjde soustředění," uvědomuje si.

A také si bude muset zvykat na trochu jiný fotbal. „Česká liga je mnohem taktičtější. V Indii s tím měli občas hráči problém, ale díky evropským trenérům taktiku postupně do sebe dostali a kvalita šla nahoru," srovnává Podaný domácí poměry s exotickou štací, kterou završil mistrovským titulem.

Reklama

Související témata: