Hlavní obsah

Pelta je venku! Z věznice zmizel inkognito

Praha
Aktualizováno

Po měsíci a dvou dnech byl bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve středu propuštěn z vazby. Městský soud v Praze vyhověl žádosti jeho advokáta Bronislava Šeráka a poté, co expředseda Fotbalové asociace ČR v pondělí rezignoval na svou funkci, rozhodl o jeho propuštění. „Právě funkce předsedy fotbalu byla jedním z důvodů, proč byla na mého klienta uvalena vazba, neboť panovaly obavy, že by z titulu své funkce mohl ovlivňovat svědky. Tento důvod nyní pominul,“ potvrdil pro Sport.cz Bronislav Šerák.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policie přivádí Miroslava Peltu k soudu, který rozhodoval o jeho vzetí do vazby.

Článek

Peltu poslal do vazby Obvodní soud pro Prahu 1 po jeho zadržení počátkem května. Po šesti dnech v pražské Ruzyni byl fotbalový boss kvůli zhoršení zdravotního stavu převezen do vazební nemocnice v Brně. Na konci května Peltův advokát podal proti uvalení vazby stížnost.

Informaci o propuštění Pelty z vazby získal Sport.cz ve středu v průběhu dopoledne v Rakousku od někdejšího místopředsedy českého fotbalu Vlastimila Košťála, který se v tuzemském fotbalovém zákulisí dál pohybuje. A po poledni ji pro Sport.cz a Právo potvrdil i obhájce Šerák.

„Písemné rozhodnutí v rukou ještě nemám, ale dostal jsem telefonickou informaci z brněnské věznice, že můj klient bude propuštěn a abych zajistil potřebné záležitosti," uvedl advokát, který se okamžitě vydal do Brna, aby svého klienta z vazby vyzvedl.

Z věznice v utajení

Na svobodu se Pelta dostal deset minut po 15. hodině a hloučku čekajících novinářů se vyhnul zadním vchodem. Mluvčí věznice Dana Krejčířová to vysvětlila tím, že pokud je uvězněný před propuštěním umístěn v nemocnici, může si jeho právní zástupce zajistit u vedení nápravného zařízení povolení k vjezdu do areálu a propuštěného si odvézt.

Peltu podle Šeráka pustil na svobodu městský soud na základě stížnosti obhajoby na uvalení vazby. Mluvčí městského soudu Markéta Puci řekla, že soudní senát dospěl k názoru, že od začátku nebyl důvod, aby Pelta musel do vazby z obavy z ovlivňování svědků. Dalším důvodem jeho vazebního stíhání byla hrozba, že bude opakovat trestnou činnost, ze které je podezřelý. Tato obava ale podle soudu již není aktuální.

"Roli mohlo sehrát to, že můj klient už v pondělí rezignoval na funkci předsedy, takže jeden z vazebních důvodů pominul. Soud to mohl vzít v potaz, i když o tom jen spekuluju, protože písemné rozhodnutí nemám. Dostal jsem informaci z věznice, a proto jsem se okamžitě rozjel do Brna, abych svého klienta vyzvedl," informoval Sport.cz Bronislav Šerák.

"Až cestou zpátky se dohodneme, zda pojedeme do Prahy, nebo k němu domů do Jablonce," dodal Šerák.

Nástupce zvolen nebyl, valná hromada skončila patem

Pelta byl policií zadržen 3. května ve strahovském sídle a obviněn z podvodů při rozdělování státních dotací do sportu. Společně s ním byla obviněna i náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, s níž se měl Pelta na machinacích domlouvat a dotační řízení ovlivňovat. Na oba proto soud uvalil vazbu.

Obviněn pro podezření ze zneužití pravomocí úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku byl i vedoucí ministerského odboru Zdeněk Bříza, který je ovšem stíhán na svobodě. Obvinění pak čelí i Fotbalová asociace ČR jako právnická osoba.

Páteční valná hromada FAČR se pokoušela zvolit Peltova nástupce, ovšem marně. Ani ve třetím kole se mezi kandidáty na šéfovské křeslo Martinem Malíkem a Petrem Fouskem nerozhodlo, proto musí být do konce roku svolána mimořádná valná hromada, kde se bude pokus opakovat.

Vzhledem k patové situaci byl tudíž prodloužen mandát stávajícímu výkonnému výboru včetně Pelty. Ten proto v pondělí na svou předsednickou funkci rezignoval.

Reklama

Související témata: