Hlavní obsah

Nizozemský legionář si říká o místo na slunci. Dělám, co můžu, přiznal slávista Van Buren po debaklu

Praha

Nastoupil sice až do druhého poločasu, ale i pětačtyřicet minut stačilo nizozemskému legionáři Micku van Burenovi, aby ve slávistické generálce s Nice exceloval. „Vtrhnul tam jako velká voda, takže si řekl o místo na slunci,“ uznale pravil trenér Jaroslav Šilhavý. „Byl to Mickův zápas,“ složil mu poklonu kapitán Milan Škoda. „Dá se to tak říct,“ přitakával útočník, který v loňské sezóně moc příležitostí nedostával, ale během přípravy na novou sezónu patří v nabitém kádru Pražanů k nejlepším hráčům.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gólová radost slávisty Micka van Burena při přípravě s Nice.

Článek
Fotogalerie

Slavia porazila v přípravě Nice

Na jaře jste vysedával jen na lavičce a moc příležitostí nedostával, takže jste chtěl odejít na hostování do jiného klubu, prázdninovými výkony v přípravných zápasech si ale říkáte o místo v základní sestavě. Dostanete se do ní?

To nevím, záleží na trenérovi. Ale dělám, co můžu, abych se v ní objevil. I proti Nice jsem hrál docela dobře, takže doufám, že v základu budu.

Docela dobře? Vždyť to byl vás nejlepší výkon ve slávistickém dresu.

Dá se to tak říct, i když skvěle hrál celý tým. Hlavně ve druhém poločase.

Trenér Šilhavý o Van Burenovi
„Na jaře byl nespokojen s herní vytížeností, takže jsme společně s ním uvažovali, zda by nebylo lepší, aby odešel na hostování. Teď si říká o místo na slunci. Pokud se bude prezentovat dál takovými výkony, jako třeba proti Nice, dostane mnohem víc prostoru, než kolik dostával. Je to charakterní, poctivý fotbalista pracující na tréninku naplno, navíc obrovský bojovník. Vyčítali jsme mu menší produktivitu, takže mu přeju, aby mu ta proti Nice vydržela, protože po jednom zápase ji hodnotit ještě nechci."

I proto, že jste se dostal na hřiště, nejprve nahrál Škodovi na gól, abyste pak sám dva dal. Však také Škoda prohlásil, že šlo o váš zápas.

Nejde jen o asistenci a dvě branky, ale i o to, že jsem se na hřišti cítil jistě, proto šlo asi opravdu o můj nejlepší zápas ve Slavii.

Však i fanoušci to ocenili, protože v závěru prozpěvovali vaše jméno a vy jste musel dokonce řídit závěrečnou děkovačku před severní tribunou. Zaskočilo vás to?

Naopak, bylo hezké slyšet, jak prozpěvovali moje jméno. S děkovačkou už to bylo složitější a trochu zaskočený jsem skutečně byl. Neznal jsem přesně všechna česká slova, takže jsem byl nervózní. Ale zvládl jsem to.

Chorály a ovace vám patřil i za dva góly, které jste dal. Jaké byly?

Při prvním jsem si počkal, dokud brankář nevyběhl, čímž se brána trochu pootevřela. Myslím, že jsem situaci řešil dobře a že to byl gól o málo lepší než druhý, který jsem dával z bezprostřední blízkosti.

V poslední přípravě před vstupem do kvalifikace o Ligu mistrů jste vysoko porazili Nice. Co tahle výhra pro mužstvo znamená?

Hlavně další dávku sebevědomí před vstupem do sezóny. V přípravě jsme porazili West Bromwich, remizovali s Krasnodarem, vyhráli nad Nice, takže jsme na ni dobře připraveni. Zvláště, když se každým zápasem zlepšujeme.

Reklama

Související témata: