Hlavní obsah

Za účast v ČFL a českých divizích budou týmy platit

PRAHA

Účast v ČFL a třech českých divizích, tedy v soutěžích výkonnostního fotbalu, už nebude zdarma. Od nadcházející sezóny 2007/08 složí kluby ČFL na účet fotbalového svazu startovné ve výši dvaceti tisíc korun, zatímco divizní kluby deset tisíc korun. Na sobotním aktivu klubů těchto soutěží v Praze o tom informoval předseda Komise pro řízení fotbalu v Čechách Rostislav Votík.

Článek

"Jde o přirozenou věc, která zde dosud chyběla. Vytváříme pro kluby servis a ten není zdarma. Nejsou to horentní sumy, které by ohrozily chod oddílů. Jde o částky úměrné úrovni těchto soutěží. Po doporučení ekonomické komise je schválil výkonný výbor svazu," řekl ČTK Votík. Na žádný odpor ze strany přítomných zástupců 66 klubů ČFL a divizí prý nenarazil.

Důvodem zavedení poplatků je podle něj zhoršující se ekonomická situace Českomoravského fotbalového svazu. "Je to proto, že Sazka a potažmo k tomu ČSTV nedávají do fotbalu prostředky, s nimiž jsme počítali. Musely tak být výrazně seškrtány rozpočty jednotlivých komisí, úseků a odborů svazu," uvedl Votík.

Platit se bude i za absenci mládeže

Na Moravě o obdobném kroku na úrovni MSFL a svých dvou divizí neuvažují. "Eventualitu zpoplatnění našich soutěží jsme dosud neprobírali," řekl ČTK sekretář Komise pro řízení fotbalu na Moravě Radek Šindelář.

Od sezóny 2008/09 budou mít kluby ČFL a MSFL společnou povinnost, a to provozovat nejméně pět družstev mládeže. Pokud ji nedodrží, musejí se připravit na nutnost složit finanční kompenzace.

"Tyto kompenzace souvisí s výrazným snížením počtu mládežnických družstev. V našem fotbale se stále objevují kluby se silným sponzorem, jež vůbec nepracují s mládeží. A my chceme kluby přinutit, aby ji ve svém regionu podchytily. Jde o to, aby nám mládež nezůstávala na ulicích a ani neutíkala do jiných sportů," přiblížil vytyčenou strategii Votík.

Minimální kompenzační poplatek za jedno družstvo mládeže činí 50 tisíc korun. Ten může být zaplacen pouze za dvě družstva. "Pokud tedy nemá klub tři družstva mládeže, nebude připuštěn do soutěže," uvedl funkcionář. V divizi činí obdobný poplatek 40 tisíc korun a klub musí mít nejméně dvě družstva mládeže. Tuto inovaci řádů musí ještě schválit výkonný výbor, který se sejde ve středu. Podle Votíka půjde jen o formalitu.

Na rozdíl od dospělých budou v Čechách působit mládežnická družstva ve svých mistrovských soutěžích nadále zdarma.

Na aktivu byla klubům rovněž přidělena losovací čísla pro sezónu 2007/08. Po výměně účasti v ČFL a v divizi mezi dvojicemi Prachatice - Sezimovo Ústí a Ovčáry - Letohrad se dá podle vedoucího sekretáře Komise pro řízení fotbalu v Čechách Josefa Nikodéma očekávat ještě jedna změna. Do středy by mělo být jasné, zda v divizi C nahradí Předměřice nad Labem tým Olympie Hradec Králové. Ten přitom skončil až na 15. místě Přeboru Královéhradeckého kraje.

Aktiv klubů MSFL a moravských divizí se uskuteční ve středu 27. června v Olomouci.

Reklama

  Plzeň - Slovácko zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia zítra 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.