Hlavní obsah

Trenér Brückner Portugalce Quaresmu neproklíná

SEEFELD

Čert aby Portugalce Quaresmu vzal! Kdyby Češi v neděli večer v posledním utkání skupiny A s Tureckem jen remizovali, rozhodne o postupujícím do čtvrtfinále kvůli gólu čtyřiadvacetiletého snajpra z FC Porto penaltová loterie. Doyen na trenérské lavičce české fotbalové reprezentace Karel Brückner přesto autora třetího portugalského gólu neproklíná.

Článek

Trenér Brückner je nad věcí a třetím inkasovaným gólem se zdánlivě nevzrušuje. "Nebudu vykládat, jestli mě třetí branka mrzí nebo ne. Prostě jsme ji dostali. Kdybychom hráli v opačném gardu a znali výsledek duelu Turků se Švýcarskem, mohli bychom skóre pohlídat. Ale to jsou kdyby, na něž se nehraje,“ pokrčil doyen rameny.

Historie nových pravidel Čechy varuje

Proč tolik vzruchu kvůli jednomu gólu? Před vzájemným soubojem mají totiž Česko i Turecko shodný počet bodů, skóre i všechny další ukazatele. A podle reglementu UEFA v takové situaci určí v přímém souboji týmů se shodnou bilancí postupujícího střely ze značky pokutového kopu.

Nebylo by to nic tak odstrašujícího. Jenže nová pravidla uváděná v platnost na ME nejsou české reprezentaci nakloněna.

EURO 1996  v Anglii a pravidlo o zlatém gólu to dokládá. Bierhoff v nastavení odsoudil Uhrinovu družinu ke stříbrnému pláči. EURO 2004 a pravidlo o stříbrném gólu je toho také důkazem. V poslední minutě prvního nastavení semifinále Dellas hlavou setnul české finálové naděje. A teď penaltová loterie...

Takže bude Brücknerův tým Quaresmu proklínat? „Vůbec ne, protože o pravidlu víme už delší dobu. Bývalý mezinárodní rozhodčí Jozef Marko, jenž je ve službách UEFA, nám dal ještě před šampionátem školení. Nebudeme se na ten gól vymlouvat,“ ujišťuje Brückner.

Penalty hlavní nebudou

Český tým bude pokutové kopy samozřejmě důsledně pilovat. „Rozhodně se na ně zaměříme, stejně tak se bude i Petr Čech věnovat jejich maření,“ usmívá se Brückner. „Ale nebude to klíčový bod naší přípravy. Nechceme hrát proti Turecku na remízu a spoléhat na náhodu. Naší prioritou je vyhrát v devadesáti minutách,“ nemíní kouč českého týmu dopustit variantu, že by o osudu jeho týmu měla rozhodnout vrtkavá penaltová loterie.

Ani hráči nejsou této myšlence nakloněni. „Penalty jsou určitě lepší než los, jenž by také mohl rozhodovat. Musíme ale udělat všechno, abychom zápas zvládli v devadesáti minutách a pokutové kopy vůbec nepřipustili,“ míní brankář Petr Čech, jenž si rozstřel nedávno vyzkoušel ve finále Ligy mistrů v brance Chelsea proti Manchesteru United. Tam neuspěl.

Penaltový rozstřel příliš nevoní ani Liboru Sionkovi. „Byl bych nerad, aby došlo na takovou loterii,“ říká hráč patřící dánskému FC Kodaň.

A kdo by si na střelbu z jedenáctimetrové vzdálenosti troufnul? „Pokud se mi zápas povede a budu v dobrém psychickém rozpoložení, klidně půjdu,“ tvrdí Sionko.

„Jména vybereme dopředu, kluci budou určeni ještě před začátkem zápasu. Pokud to bude nutné, po jeho konci už jen zkonzultujeme, jestli se daní hráči cítí dobře,“ medituje Brückner nad vidinou penaltové hrozby.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Slovácko zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia zítra 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.