Hlavní obsah

Tři sta tisíc eur pro kouče z ciziny máme, tvrdí Vacek

PRAHA

K volbě nového trenéra české reprezentace na úterním zasedání tuzemské fotbalové generality nedojde. „Ve hře o Ivana Haška jsem si dával naději padesát na padesát, petrodolarům jsme ale konkurovat nemohli. Takže teď si nejprve musíme udělat inventuru,“ glosoval momentální stav předseda ČMFS Pavel Mokrý. „A třeba se opravdu podívat i do ciziny, což by za panující konstelace bylo řešení možná úplně nejlepší,“ nechal se pro Sport.cz slyšet strahovský místopředseda mající pod palcem finance Jaroslav Vacek.

Článek

Ivan Hašek po nedělní schůzce s reprezentačním exmanažerem Vlastimilem Košťálem ze hry vypadl, takže se intenzivně skloňují jména Jozef Chovanec, Petr Rada, Karel Jarolím a nově i František Komňacký, s nímž přišli na pondělním Ligovém shromáždění zástupci Zlína.

„Minimálně čtyři, pět adeptů výkonnému výboru v úterý předložím,“ opakuje Vlastimil Košťál a nepopírá, že by se mezi nimi mohl objevit i trenér zahraniční. „Němec Klaus Toppmöller, jenž působil v Leverkusenu, Kaiserslauternu, Hamburku a naposledy vedl reprezentaci Gruzie, zájem projevil.“

Starka: Cizinec nebude ničím zatížen

„Cizince bych bral, my jsme u nás v Příbrami udělali se zahraničním trenérem ty nejlepší zkušenosti. Nebyl zatížen žádnými vztahy z minulosti a najednou to začalo šlapat, takže jsme postoupili do ligy,“ připomněl jeden z členů tuzemské generality Jaroslav Starka, jaká proměna přišla do jeho klubu s italským koučem Massimo Moralesem „U reprezentace by to mohlo fungovat stejně, kouč z ciziny nebude rovněž zatížen minulostí a různými vazbami.“

Hrdlička: Jednejme klidně s Ericssonem

„Jsem skeptik, protože na zahraničního trenéra náš fotbal nemá. A pokud Košťál nějaká jména cizinců přece jen předloží, půjde pouze o potenciální adepty, s nimiž zatím nikdo nejednal. U toho také zůstane, protože až nanesou své finanční požadavky, elegantně z námluv vycouváme,“ stojí na pevné zemi teplický František Hrdlička, jenž ve výkonném výboru rovněž zasedá.

„Takhle já mohu do světa klidně vykřikovat, že mým potenciálním adeptem na trenérské křeslo v Teplicích je třeba Sven-Göran Ericsson. Fanoušci budou nadšeni, mě to nic stát nebude a ještě si u nich získám popularitu a obdiv, jenže nakonec se ukáže, že šlo o Hrdličkovu utopii,“ přidává fotbalový boss Severočechů.

Vacek: Prachy v pokladně najdeme

Strahovský „ministr financí“ a místopředseda svazu Jaroslav Vacek takovým skeptikem není a domnívá se, že příchod zahraničního trenéra k české reprezentaci by řešením být mohl.

„A to přesto, že jako země figurující stále ještě mezi evropskými velmocemi bychom měli najít trenéra doma. S ohledem na sportovně-politické turbulence v našem fotbale by ale respektovaný zahraniční trenér zřejmě představoval to nejlepší řešení. Na příští dva roky docela určitě,“ medituje Vacek, podle něhož by se ve strahovské pokladně peníze našly.

Na konkrétní dotaz Sport.cz, zda by byl ochoten garantovat zahraničnímu trenérovi plat minimálně 300 tisíc eur, odpověděl Vacek bez rozmýšlení. „Proč ne? To by si u nás vydělal určitě! A navíc - i trenéři se solidním jménem jsou v dnešní době ochotní a svolní spolupracovat na základě rovnice: Uspějeme, budou peníze a tudíž i prémie a bonusy,“ tvrdí Vacek považovaný ze šedou eminenci a zároveň za jednoho z nejmocnějších mužů českého fotbalu.

Mokrý: Nejprve uděláme inventuru

Volba nového reprezentačního trenéra ale v žádném případě nebude v úterý na programu jednání tuzemské fotbalové generality.

„Po Haškově odmítnutí si uděláme inventuru současného stavu. A dost možná, že Košťál nějaká jména předloží, pochybuji však, že bychom o nich rozhodovali,“ myslí si předseda ČMFS Pavel Mokrý.

„Proč bychom měli? Nic nás nehoní a netlačí, vždyť přátelák s Anglií ve Wembley hrajeme až v srpnu,“ odmítá spěch Jaroslav Vacek. „Dřív než za tři týdny trenéra nároďáku mít nebudeme,“ ví své František Hrdlička. „Tři, čtyři týdny jsou ale maximem,“ dává mu za pravdu Mokrý.

Reklama

Související témata: