Hlavní obsah

Za urážky sudích vyfasoval Dobiaš mastnou pokutu

PRAHA

Asistent trenéra fotbalistů druholigových Bohemians Praha Karol Dobiaš musí zaplatit pokutu 50 000 korun za urážky rozhodčích, kterých se do pustil v utkání s HFK Olomouc. Rozhodla o tom disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu.

Foto: archiv

Na jednání se šéfem disciplinárky Alexandrem Károlyim (na snímku) se Karol Dobiaš těšil. Náladu mu ale vzala pokuta, již musí zaplatit ze svého.

Článek

"Proč je ta pokuta tak vysoká, když se mi to stalo podruhé v životě?", ptal se sklesle po verdiktu předsedy disciplinárky Alexandra Károlyiho Dobiaš. "Dopustil jste se závažného provinění. V takových případech se může udělit pokuta až do výše 100 000 korun v kombinaci se zákazem vstupu na lavičku," vysvětlil mu. Bývalý československý reprezentant tak vysoký flastr očividně nečekal a jeho dobrý rozmar, s nímž na jednání přišel, byl ten tam.

Nejdřív se těšil

"Dlouho jsme se neviděli, pane Károlyi," počastoval předsedu při prvním vstupu do sálu. "Já jsem se těšil," dodal. Jenže úsměv na rtech mu brzy ztuhnul a když se dozvěděl, že pokutu musí zaplatit ze svého, vystřelil ze Strahova jak raketa... "To zaplatí klub nebo já?" Károlyi ho ujistil, že pokutu dostal on jako fyzická osoba. "Přijde vám složenka a zaplatíte ji," řekl šéf disciplinárky. "A když to nezaplatím najednou?," říkal Dobiaš. "Já věřím, že to zaplatíte a budeme mít čistý stůl," zůstal klidný Károlyi.

Dobiaš měl ve 30. min. zmíněného zápasu prohodit směrem k hlavnímu rozhodčímu Boušemu i asistentu Zlámalovi slovy: "Ty ču... Jdi do pí..." Když za to byl vykázán ze hřiště, řekl dál podle zápisu Zlámalovi: "Já si tě najdu, ty kokote." Asistent Bohemians to však viděl jinak: "Ruply mi nervy. V prvním případě jsem však zakřičel k sudím obecně: Vy ču..., máte jít pískat do pí... A asistentovi jsem pak řekl: Já si tě najdu ty ču... bonzáckej. Slovo kokot už nepoužívám, jednou jsem za to dostal pokutu," líčil Dobiaš. "Oceňuji, že jste se k tomu postavil chlapsky a nic jste nezapíral," tvrdil Károlyi.

Cipro odročen

Za vykázání z lavičky v prvoligovém zápase se Žižkovem stanul včera před komisí i kouč Plzně František Cipro. Ten musel na tribunu v 74. minutě za urážku asistenta Hojsíka, jehož měl počastovat slovy: "Ty pí..., já jsem tě vozil v kočárku..." Cipro však tuto formulaci uvedenou v zápise hlavním rozhodčím Šedivým popřel. "Řekl jsem mu: Ty nás tady řežeš a já tě pomalu vozil v kočárku. To slovo pí... tam vůbec nepadlo, na tom rozhodně trvám," hájil se kouč.

Disciplinárka proto celý případ odročila na příští čtvrtek, kdy kromě Cipra pozve i sudí Boušeho s Hojsíkem.

Mališ nesmí na lavičku

Teplický fyzioterapeut Karel Mališ, jenž je i v realizačním týmu české reprezentace, nesmí čtyři nejbližší zápasy na lavičku. Disciplinárka ho tímto způsobem potrestala za extempore z utkání Teplice-Příbram. V 79. minutě byl Mališ, který dlouhá léta žil a pracoval v Německu, vykázán na tribunu. "Za úmyslné vražení do hráče soupeře v době, kdy měl ošetřovat kapitána Horvátha. Navíc chytil pod krkem hráče Příbrami Zavadila," píše se v zápise.

"Zavadila jsem nechytil úmyslně. Zezadu do mě strčil Otepka a vletěl jsem do něj tím nárazem. Jen jsem měl reflexivně ruce před sebou," popisoval Mališ. Údajně ho rozhořčily urážky některých příbramských hráčů. "Ty zmr... německej," byl konkrétní. "To se mě strašně dotklo. Myslím, že toho pro český fotbal dělám dost a tohle nemám zapotřebí. Kdyby se něco takového mělo opakovat, snad tady radši ze dne na den skončím."

Károlyi však argumentoval tím, že všechna tato fakta mohl teplický kapitán Horváth dát do zápisu. "A Teplice mohly u ČMFS podat stížnost na kteréhokoliv hráče, což se nestalo," prohlásil předseda disciplinárky.

Reklama