Hlavní obsah

Nizozemský tisk spílá Davidsovi a vyzdvihuje výkon Čechů

PRAHA

Najít viníka porážky národního výběru nebyl pro nizozemské novináře velký problém. Záložník Juventusu Edgar Davids dal ve třinácté minutě faulem v pokutovém území Čechům možnost otevřít skóre, navíc šel po druhé žluté kartě pod sprchy. Prohra 1:3 vzala Nizozemcům šanci na přímý postup na mistrovství Evropy...

Foto: ČTK/Michal Doležal

Milan Baroš obchází nizozemského brankáře a za okamžik zpečetí vítězství českých fotbalistů 3:1

Článek

"Edgar Davids udělal stupidní chybu a zmařil veškeré holandské naděje," konstatoval list The Telegraaf, který píše o neomluvitelném chování nizozemského hráče proslulého fauly a sbíráním karet ve všech soutěžích.

Ostrou kritikou zahrnul národní tým list Metro. "Současný tým oranjes nemá schopnosti, aby mohl na mistrovství Evropy nebo světa bojovat o tituly," konstatoval komentátor. V podobném duchu hráče kamenoval i De Telegraaf. "V Portugalsku by se měla naprostá většina reprezentantů stylově rozloučit a prokázat tak Nizozemsku poslední službu," napsal list.

Neustále propíraný Davids

Podle nizozemských novinářů "oranjes" v Praze naprosto propadli a nezachránila je ani bojovnost. "Nizozemsku chyběla především psychická disciplína. Brzké vyloučení Davidse do tohoto obrázku přesně zapadá," napsal De Volkskrant a připomíná, že pro spoluhráče Pavla Nedvěda to byla už třetí červená karta v reprezentaci a čtrnáctá celkově. List Trouw záložníka Juventusu dokonce označil za symbol současného pádu nizozemské reprezentace.

Od Kollerovy penalty v 15. minutě nenarazil podle The Telegraafu český tým v utkání na žádný problém. "Češi dominovali od začátku až do konce. Nizozemští hrobníci se jmenují Koller, Poborský a Baroš," jmenoval střelce branek.

L´Équipe vyzdvihuje Poborského

Brzké vyloučení nervózního Edgara Davidse bylo rozhodujícím okamžikem zápasu také podle francouzského sportovního deníku L'Équipe. Tolik očekávaný duel nebyl moc pohledný a po technické stránce byl spíše zklamáním, píše L'Équipe.

Hrát proti českým fotbalistům, kteří letos v únoru porazili v Paříži v přípravném zápase francouzské obhájce evropského titulu, není podle něj ani v jedenácti žádný med. "V deseti a s jednogólovým mankem by bylo zapotřebí zažehnout na hřišti svíce ze všech pražských kostelů," poznamenal L'Équipe. Vyzdvihl hlavně výkon Karla Poborského, který "byl u všeho". Jinak ale francouzský list soudí, že ve druhé půli byli čeští fotbalisté myšlenkami spíše na oslavách, než na hřišti.

Van Nistelrooij a Kluivert - to prostě nefunguje

Nizozemci však nebyli schopni skutečného závěrečného tlaku, a to ani po nástupu Van Hooijdonka namísto Van Nistelrooije, který "začal psát novou kapitolu své technické neslučitelnosti s Kluivertem", píše L'Équipe. Podle něj se tak diváci na "malém stadionu Sparty" neměli ve skutečnosti čeho obávat a po závěrečném Barošově gólu v nastaveném čase mohli začít oslavovat. "A učit se portugalsky?" uzavírá deník.

Britský tisk si všiml především příspěvku liverpoolského útočníka Milana Baroše ke středečnímu vítězství. Podle internetového magazínu FC Liverpool se v reprezentaci opět vyznamenal a gólem zdůraznil svůj nárok na místo v základní sestavě klubu v příštím zápase proti Blackburnu. Připomíná, že to je v krátké době třetí Barošův gól v národním dresu.

Reklama