Hlavní obsah

Batistuty se v Libuši nedočkali

PRAHA

Vypadalo to neuvěřitelně - na hřiště kousek od vietnamské tržnice, vklíněném mezi paneláky a rodinné domky dnes dorazily nedávné hvězdy světového fotbalu Gabriel Batistuta a Stefan Effenberg. A proti jejich novému týmu Al Arábí z Kataru se postavili hráči pražské Libuše, hrající divizi.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Stefan Effenberg se podepisuje v Praze fanouškům

Článek

Katařané se hodně divili, když dorazili na pražskou periferii. Autobus se vzácnými pasažéry se musel kodrcat přes vymletý koridor, na němž teprve vyroste silnice, před vchodem na stadion se vyhýbal zelenému bagru. Pár kroků vedle hřiště si na pískovišti hrály děti, v okénku místní hospody se jako při "pouťáku" prodávalo pivo a klobásy.

Nevšedního soupeře představovalo na plakátu, na němž jsou jindy jména divizních soupeřů, strohé sdělení "Al Arabi - první katarská liga, Batistuta, Effenberg". Nakonec došlo jen na druhého z nich. Batistuta, jenž ročně pobírá tři miliony dolarů, se před zápasem pouze chvíli protahoval, pak párkrát zasprintoval a fotbal sledoval jen vsedě z pohodlného místa na trávě.

Otrávený Effenberg

Effenberg, který si ročně vydělá o něco méně, mu možná občas záviděl. Na hřišti většinou jen popocházel a ze svého místa ve středu zálohy vysílal útočníky dlouhými pasy na zteč. Těžko s nimi hledal společnou fotbalovou i běžnou řeč. S novými spoluhráči se snažil dorozumívat posunky, většinou ale pochopení nenašel.

Hlava v dlaních, ruce v bok, otrávený výraz, to byla jeho nejčastější gesta. Neradoval se ani, když v závěru vyrovnal hlavou na konečných 1:1. Pár okamžiků před koncem se otráveně sebral, ani nečekal na přerušení a odešel ze hřiště.

Zápas se přesto stal svátkem. Na slavné tváře se na Libuš přišly podívat asi dvě tisícovky diváků, což je šestkrát větší návštěva než na sobotní duel Blšan s Teplicemi. Příští domácí zápas proti Jiskře Nový Bor ale bude na Libuši zase jako každý jiný.

Reklama

Související témata:
Libuš