Hlavní obsah

I třetí vítězství je pro mě stejnou poctou jako první, tvrdí král českého fotbalu Čech

Už potřetí vystoupil na piedestal, neboť v pětačtyřicátém ročníku ankety Fotbalista roku se stal Petr Čech opět tuzemským králem. K primátům z roku 2006 a 2008 přidal další. „A stejně cenný, protože mezi třemi vítězstvími v této prestižní fotbalové anketě nedělám rozdílu,“ svěřoval se reprezentační gólman ve službách londýnské Chelsea v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Petr Čech se podepisuje dětem

Článek
Fotogalerie

Ivo Viktor vyhrál v minulosti anketu pětkrát, další skvělý gólman Petr Kouba se rovněž Fotbalistou roku stal, teď jste si třetí primát připsal na konto vy. Nakolik je pro brankáře těžké trumfnout ostatní, aby si ocenění vysloužil?

Musí prostě podávat lepší výkony, než ostatní hráči. Kdyby se mělo třeba rozhodovat mezi ním a nejlepším střelcem, ručička vah by se převážila na stranu kanonýra.

Mimochodem – tři korunovace už máte za sebou, takže teď už si určitě troufáte i na Viktora a jeho pět titulů Fotbalisty roku...

Mohu jen chytat, jak nejlépe dovedu a doufat, že to na vítězství v anketě bude stačit. Hlasování mohu ovlivnit jen svými výkony.

Petr Čech s korunou pro Fotbalistu roku.foto: Právo/Michaela Říhová

Jak jste ho ovlivnil v uplynulém roce? Výkony v bráně Chelsea, nebo v barvách české reprezentace?

Myslím, že hlasující brali v úvahu jak mé zápasy v Chelsea, tak i v národním týmu.

A přiřkli vám nakonec třetí vítězství v anketě. Má pro vás titul Fotbalista roku vůbec ještě nějakou váhu?

Samozřejmě, pořád stejnou. Je poctou pokaždé bez ohledu na to, kolikrát se ho člověku podaří získat.

Přesto je ale mezi vítězstvím prvním a posledním trochu rozdíl...

Ale vůbec ne, pro mě mezi nimi není žádného rozdílu.

Jaký vůbec pro vás byl rok 2009, v němž jste si titul Fotbalisty roku vysloužil? Jak jste ho viděl z brány Chelsea a českého národního týmu?

Byl to rok velice zajímavý, jenž přinesl dobré i horší momenty, ale který celkově hodnotím jako rok podařený.

Vy sám jste měl právo v anketě rovněž hlasovat. Koho jste na svém lístku uvedl jako jedničku?

Jardu Plašila, který hrál celý rok velice dobře jak v klubu, tak i v reprezentaci.

Na vyhlášení ankety jste se v Praze objevil, do Skotska ke středeční přípravě reprezentace však nepojedete. Jak moc mrzí, že budete v prvním ostrém testu letošního roku absentovat?

Hodně, protože půjde o první oficiální zápas Skotů pod novým trenérem a důležitou prověrku i pro náš tým, který si vyzkouší venkovní zápas nanečisto, což není nikdy k zahození. Na stadiónu bude navíc panovat určitě skvělá atmosféra... Od Chlesea jsem ale dostal výjimku jen na vyhlášení ankety, takže musím hned zpátky do Londýna, abych pokračoval v léčbě a rehabilitaci. Chci být na hřišti co nejdříve zpátky...

Zraněný Petr Čech opouští San Siro.foto: ČTK/AP

Lékařské zprávy ovšem mluví o absenci, jež potrvá čtyři týdny.

Doufám, že se mi podaří vrátit se na trávník dřív.

Bez vaší přítomnosti se situace Chelsea dost zkomplikovala. V prvním osmifinále Ligy mistrů jste prohráli v Miláně s Interem, v sobotním duelu Premier League zase podlehli Manchesteru City.

V Miláně jsme byli lepším týmem a i když jsme prohráli, máme velice dobrou šanci do odvety. Věřím, že domácí zápas zvládneme a postoupíme. A na anglické scéně máme také všechno ve svých rukou. Ligu stále vedeme, v FA Cupu jsme také stále ve hře, takže věřím, že tažení dotáhneme do konce.

Jak moc je vysilující a psychicky náročné, že Manchester United s vámi neustále drží bezprostřední kontakt a dýchá vám na záda a že se teď k pronásledovatelům přidal i Arsenal?

Bude záležet jen na nás. Když zvládneme zápasy, jež nás čekají, nemohou nás soupeři dohonit.

Reklama