Hlavní obsah

Penalty jsme nezvládli psychicky, naříkal Mazuch po vyřazení Anderlechtu

PRAHA

Podruhé si protrpěl s Anderlechtem Brusel zklamání z nezdaru v kvalifikaci o Ligu mistrů. V minulém roce český obránce Ondřej Mazuch ve musel v posledním předkole uznat sílu Lyonu, tentokrát belgický klub přenechal místo mezi evropskou klubovou smetánkou Partizanu Bělehrad, přestože oba zápas skončily remízou 2:2. V odvetě na belgické půdě totiž domácí borci nezvládli pokutové kopy. „Neunesli jsme tíhu okamžiku,“ přiznal jednadvacetiletý rodák z Hodonína.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Obránce Anderlechtu Ondřej Mazuch (v bílém) nestačil zabránit Cleovi z Partizanu Bělehrad ve skórování.

Článek

Jaká panuje v klubu atmosféra po úterním nezdaru v boji o Ligy mistrů, kam na váš úkor postoupil Partizan Bělehrad díky vítězství 3:2 v pokutových kopech?

Zklamání je obrovské. Už v sobotu ale hrajeme ligové utkání, proto nás trenér nabádal, abychom zapomněli a rychle se z nezdaru oklepali. Byli jsme blízko základní skupině Ligy mistrů, ale musíme se spokojit s Evropskou ligou. Přitom po remíze a dvou vstřelených brankách v Bělehradě jsme všichni věřili vstup.

Nebyl právě tohle problém? Nebyli jste si až příliš jistí pozici mezi evropskou klubovou elitou? Neviděli jste se už v Lize mistrů?

Vůbec ne. Pochopitelně jsme cítili, že šance postoupit do základní skupiny je velká. Díky titulu v belgické lize jsme měli přijatelné soupeře. Nejprve New Saints z Walesu a teď Partizan Bělehrad, přes který se rozhodně dalo postoupit. Ale nikdo v klubu rozhodně nemluvil o jasné účasti v hlavní soutěži. Určitě naše vyřazení není dílem přehnaného sebevědomí, přílišného uspokojení či snad podcenění soupeře v odvetě.

Jaké byly záměry Anderlechtu před odvetou, v které vám k přímému postupu v horším případě stačila i bezbranková remíza či nerozhodný výsledek s jedním inkasovaným gólem?

Chtěli jsme držet dlouho čisté konto, jenže jsme rychle inkasovali. A hlavně v druhém poločase jsme nevyužili hodně vyložených šancích. Přitom v utkání o Ligu mistrů byste si měl vystačit s třemi čtyřmi příležitostmi. My jich měli mnohem více, ale řešení bylo špatné.

Ondřej Mazuch z Anderlechtu (vpravo) v souboji o míč s Markem Panteličem z Ajaxu v utkání Evropské ligy v minulé sezóně.foto: ČTK/AP/Bas Czerwinski

Oba inkasované góly v domácím utkání přiřadili komentátoři vám. Cítil jste, že se vám utkání nepovedlo?

Druhá inkasovaná branka jde na můj vrub. Neuhlídal jsem nabíhajícího brazilského útočníka Clea. Jednoznačně šlo o moji chybu, protože já ho měl hlídat osobně. První gól však na nebyl z mojí chyby. Šlo o odražený míč po rohovém kopu, který bráníme prostorově. Já vykryl ten svůj. Ale jeden ze spoluhráčů zaspal. Snažil jsem se nebezpečí odvrátit, ale přišel jsem pozdě.

Druhý poločas jste zvládli mnohem lépe než prvních pětačtyřicet minut. V čem byl takový rozdíl? Křičel trenér v kabině o přestávce hodně?

Trenér se nás snažil v poločase povzbudit. Nálada určitě nebyla skleslá. Všichni věřili, že jeden gól vstřelíme. Nakonec jsme vstřelili tři, ale ten poslední nám rozhodčí naprosto nesmyslně neuznal kvůli vymyšlenému ofsajdu.

V součtu obou zápasů vlastně vstřelili hráči Anderlechtu pět branek, protože v prvním utkání v Bělehradě zacílil jednou do vlastní branky váš spoluhráčů Lecjaks. Nevyčítal mu jeho zkrat někdo z klubu po neúspěšné odvetě?

Vůbec ne. Vážně jsme měli tolik vyložených příležitostí, že jsme prostě postoupit měli. Hlavně v druhém poločase, protože prodloužení bylo hodně opatrné. Všichni už měli v podvědomí penalty.

Před jejich začátkem vedl váš kapitán dohady s rozhodčím o straně, kde se budou pokutové kopy zahrávat. Proč jste chtěli kopat na jiné straně?

Byl tam vykopnutý velký drn. Náš kapitán vyhrál los a vybral si pro penalty druhou stranu, než kde se nakonec kopalo. Rozhodčí totiž naši volbu nebral v potaz.

Penaltový rozstřel jste nezvládli. Neproměnili jste tři z pěti pokusů. Co se s vašimi spoluhráči stalo?

Neunesli jsme tíhu okamžiku. Prostě jsme vyvrcholení nezvládli psychicky.

Šlo atmosféru po zápase či na středečním tréninku přirovnat k některé situaci, kterou jste už v kariéře zažil?

Snad k prohře ve finále mistrovství světa dvacetiletých v Kanadě před třemi lety. Ale tehdy šlo ještě o mládežnický fotbal. Teď o nejvyšší úroveň tudíž zklamání bylo větší než po prohře s Argentinou. Liga mistrů je úplně top soutěž. Účast v ní byla mým velkým snem. Ve Fiorentině jsem se zápasu v nejprestižnější evropské klubové soutěži nedočkal. Minulý rok v Anderlechtu jsme podlehli Lyonu. Ještě minimálně rok si tedy musím počkat.

Fotbalový obránce Ondřej Mazuch na reprezentačním srazufoto: Právo/Jan Handrejch

Jak hráči Anderlechtu přijímají účast v Evropské lize? Jde o dostatečnou náplast na čtvrtou absenci v řadě v Lize mistrů?

Finančně samozřejmě klub tratí. Z tohoto pohledu nelze soutěž s Ligou mistrů měřit. Ale myslím, že za poslední dva roky se Evropská liga hodně zvedla. Hraje se dobrým formátem, atraktivním pro diváky i mužstva. A v osudí budou super kluby.

Nehrozí při neúčasti v Lize mistrů a tudíž menší finanční dotaci pro klub vašemu týmu výprodej?

Nemyslím si, že by vedení sáhlo k takovému kroku. Náš celek je hodně mladý. I účastí v Evropské lize se každý z hráčů může zhodnotit.

Už v loňské sezóně jste druhou nejprestižnější evropskou klubovou soutěž okusili. Mohou být loňské starty přínosem v letošních bojích?

Rozhodně ano. Postoupili jsme tehdy do osmifinále. Porazili jsme Ajax, Hamburk či Bilbao. Tedy hodně silné protivníky. Vypadli jsme právě s Hamburkem po hodně smolné prohře na jeho trávníku. Věřím, že letos zkušenosti zúročíme.

Reklama

Související témata: