Hlavní obsah

Japonky věří, že triumf na fotbalovém MS povzbudí poničenou vlast

FRANKFURT NAD MOHANEM

Fotbalistky Japonska věří, že jejich nedělní triumf ve finále mistrovství světa povzbudí zemi v boji s následky březnového zemětřesení. Inspirující vítězství vůle, při němž ve Frankfurtu dokázaly dvakrát srovnat nepříznivý stav proti favorizovaným Spojeným státům americkým a nakonec vyhrát na penalty, chtěly věnovat všem, kteří jejich zemi po přírodní katastrofě podporovali.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Vítězné tažení Japonek sledoval bedlivě celý národ.

Článek

"Než jsme šli na zápas, slyšeli jsme nějaké komentáře o situaci v Japonsku. Tuto příležitost jsme chtěli využít k tomu, abychom lidem vrátili všechnu tu podporu, kterou nám předtím věnovali," uvedl trenér Japonska Norio Sasaki.

Jeho svěřenkyně připomínaly neštěstí, které na severovýchodě země zanechalo přes 23 tisíc mrtvých nebo pohřešovaných, v průběhu celého šampionátu. Po každém zápase rozvinuly transparent s nápisem "Našim přátelům po celém světě: děkujeme za podporu". V nedělním finále ho představily už před utkáním a po nečekaném triumfu ho nahradily nápisem "Mistryně: první asijská země, která vyhrála tento titul".

Asijské hráčky se s USA dosud střetly pětadvacetkrát, ale ani jednou neodešly ze zápasu jako vítězky. Naposledy podlehly reprezentantkám Spojených států krátce před šampionátem, když ve dvou přípravných utkáních prohrály shodně 0:2. V nejdůležitějším měření sil ale nepříznivou bilanci zlomily.

"Opravdu nenalézám slova, byly jsme tak blízko," citovala agentura AP Američanku Abby Wambachovou. Jednatřicetiletá útočnice poslala svůj tým hlavičkou v prodloužení do vedení 2:1 a podařilo se jí skórovat ve všech vyřazovacích zápasech svého týmu na MS.

"Byly jsme hrozně unavené, ale dál jsme běhaly"

Odhodlané Japonky ze sebe však vydaly maximum. "Běhaly jsme a běhaly. Byly jsme ohromně unavené, ale dál jsme běhaly," uvedla střelkyně vyrovnávací branky z prodloužení Homare Sawaová. "Chci poděkovat všem fanouškům za skvělou podporu. Za národní tým hraji už 18 let a toto je jednoznačně největší úspěch. Pořád tomu nemůžu uvěřit," řekla kapitánka týmu.

Američanky cítily velkou šanci na to, že po 12 letech znovu dosáhnou na titul šampiónek. Na mistrovství se musely probojovat až přes baráž s Itálií, ale svým tažením v Německu, během nějž i v deseti dokázaly vyřadit Brazílii, vzbudily ve své zemi velké naděje. Na dálku jim přál i prezident Barack Obama.

"Jestliže tenhle turnaj měla vyhrát nějaká jiná země, jsem opravdu ráda a hrdá, že to je Japonsko. Hluboko uvnitř jsem věřila, že je to souzeno nám, ale asi to bylo souzeno Japonsku," řekla středopolařka Carli Lloydová.

Reklama

Související témata: