Hlavní obsah

Zlatý míč by završil skvělou sezónu, zasnil se Nedvěd

PRAHA

Kapitán fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd je hitem letošních anket. Prožil úžasnou sezónu a na konci roku nestačí přebírat trofeje. A v pondělí v Paříži nejspíš převezme i Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu starého kontinentu.

Článek

Stal jste se nejlepším českým sportovcem roku, co pro vás toto ocenění znamená?

Velice si ho vážím, protože zvítězit v silné konkurenci nejlepších českých sportovců v odborné anketě novinářů je veliký úspěch nejen můj, ale i kolektivu. Kluci v reprezentaci i Juventusu mi moc pomohli. Novináři většinou výše hodnotí individuální sportovce. Křišťálová koruna je o to cennější, že jsem ji získal jako první fotbalista v historii ankety. S novináři jsem nebyl vždy zadobře, takže mě jejich hodnocení o to víc příjemně překvapilo.

S velkým náskokem jste vyhrál i v divácké anketě Sportovní hvězdu České televize...

Tak toho si cením ještě o něco víc. Netušil jsem, že to mám u fanoušků tak dobré. Před pár roky tomu tak nebylo. Fotbal se hraje hlavně pro ně, takže si jejich hodnocení velice vážím.

Letos vyhráváte jednu anketu za druhou, dají se nějak srovnat?

Nedají, protože každá je trochu jiná. Těch posledních dvou vítězství doma si však považuji a v tuto chvíli jsou mými nejcennějšími.

Vy však můžete v pondělí získat i Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Kam ho zařadíte?

To je zase úplně něco jiného. Z fotbalového pohledu nelze získat prestižnější ocenění. Byl by to můj splněný sen, dokonce mnohem víc, protože na takové ocenění se fotbalista ani neodvažuje pomyslet. Zlatý míč by v pondělí ale završil skvělou sezónu.

Často říkáte, že kolektivní úspěchy kladete nad individuální...

To stále platí. Vždyť i těch individuálních poct jsem dosáhl díky vynikajícím spoluhráčům a jejich pomoci jak v reprezentaci, tak i v Juventusu.

Na vyhlášení do Prahy jste nemohl přiletět kvůli onemocnění. Jak se cítíte v tuto chvíli?

Moc mě to mrzelo, protože převzít ta dvě ocenění a přijít na pódium i jako člen nejlepšího kolektivu by bylo krásné. Trápí mě nějaká chřipka, ale lepší se to. Asi i kdybych byl zdravý, tak by mě Juventus neuvolnil, protože v neděli jsme hráli důležitý ligový zápas v Lecce, kde jsme potřebovali bodovat. Místo na trávníku jsem seděl u televize a dívali jsme se s mým manažerem Zdeňkem Nehodou.

Do Paříže ale poletíte...

Speciál z Turína i se zástupci Juventusu by měl odstartovat v 11 hodin. V podvečer má dojít k slavnostnímu vyhlášení Zlatého míče France Footballu.

Jste nervózní?

Nechám se překvapit. V posledních dnech se u mne střídali novináři a televizní štáby. Něco takového jsem nezažil. Když si uvědomím, že tohle třeba Beckham zažívá téměř denně, vůbec mu nezávidím. Asi bych se z toho zbláznil.

Lze říct, že tento rok byl vaším nejlepším v kariéře?

Měl jsem už víc vydařených sezón, ale tahle je skutečně nejlepší, a to nejen kvůli získaným oceněním. Ty jsou jen důsledkem. S Juventusem jsme vyhráli Serii A a dostali se až do finále Ligy mistrů. Škoda jen, že jsem si ho nemohl zahrát. S reprezentací jsme ani jednou neprohráli a postoupili na EURO. Co víc si lze přát.

Blíží se Vánoce, kde je budete trávit?

Zůstáváme s rodinou v Turíně. Chci se doléčit a věnovat se manželce Ivaně a Ivance s Pavlíkem.

Tradiční kapr bude na štědrovečerním stole chybět?

Ten chybí už pár let. Tady se těžko shání, ale my vždycky máme jinou rybu. Zato bramborového salátu je hodně, protože ten máme rádi všichni.

Co vánoční cukroví...

To peče manželka už několik týdnů. Vypadalo to, že už ho nebude kam dávat. Ale ono se pokaždé sní, protože je vynikající.

S čím půjdete do roku 2004?

S reprezentací bych chtěl uspět na evropském šampionátu. S Juventusem bych rád obhájil italský titul a dostal se co nejvýš i v Lize mistrů.

PAVEL NEDVĚD
Narozen: 30. 8. 1972
Výška/váha: 177 cm/70 kg
Kariéra: Viktoria Plzeň, Dukla Praha, Sparta Praha, Lazio Řím, Juventus Turín.
Největší úspěchy: Stříbro z ME 1996, čtvrtfinalista ME "21" 1994, 2x Fotbalista roku (1998 a 2000), 4x Zlatý míč ČR (1998, 2000, 2000/2001 a 2002/2003) nejlepší záložník Ligy mistrů 2002/2003, vítěz Poháru vítězů a Superpoháru (1999) s Laziem, finalista Ligy mistrů (2003) s Juventusem, finalista Poháru UEFA (1998) s Laziem, 3x český mistr se Spartou, 3x mistr Itálie (2x Juventus, 1x Lazio), 1x vítěz Československého poháru, 3x vítěz Českého poháru, 2x vítěz Italského poháru. Nejlepší fotbalista světa podle časopisu World Soccer, Sportovec roku 2003 a Sportovní hvězda ČT 2003, český Fotbalista desetiletí.
Zápasy/góly v reprezentaci: 74/17

Reklama

Související témata: