Hlavní obsah

Itálii prý dovede k titulu Říman Totti

PRAHA

V rodném Římě je Francesco Totti modlou. Kapitán slavného klubu AS naposledy přispěl k největšímu výprasku turínského Juventusu. Italský tisk tehdy neopomněl srovnávat jeho výkon a držitele Zlatého míče Pavla Nedvěda, který se s ním dělil v lednu o poctu pro nejlepšího fotbalistu Serie A. Totti jednoznačně vyhrál.

Foto: internet

Francesco Totti

Článek

Totti se poté, co Nedvěd získal nejcennější evropskou hráčskou trofej, vyjádřil, že ji měl získat někdo jiný, protože kapitán české reprezentace prý nenabízí fotbalovou krásu pro fanoušky, ale převážně dřinu. Proti Nedvědovi prý osobně nic nemá, ale Zlatý míč by měl dostat ten, kdo tohle dovede, třeba on Francesco Totti... Sedmadvacetiletý Ital rozhodně přehnanou skromností netrpí.

S Nedvědem by se měl potkat znovu příští týden ve středu v Palermu při přípravném utkání reprezentací obou zemí. Mužstva povedou na trávník jako kapitáni... "Já proti Tottimu také osobně nic nemám. Je to vynikající útočník. Výborný v zakončení, dokáže akci i rozehrát a je skutečným vůdcem týmu," řekl o Tottim Nedvěd. Připustil však, že proti Itálii a Tottimu se bude chtít vytáhnout.

Na ligovém trávníku se Totti objevil poprvé v roce 1994. Jeho velký talent, na útočníka málo vídaný akční rádius i schopnost zakončit z blízka i větší vzdálenosti, neušel pozornosti trenérů reprezentačních výběrů. A tak pocty sbíral takřka ve všech věkových kategoriích. K největším úspěchům patří stříbro na minulém mistrovství Evropy.

"Na finále s Francií nevzpomínám s radostí. Měli jsme velice blízko k titulu. Unikl nám doslova mezi prsty. O to víc po něm toužíme. Myslím, že současné italské mužstvo má na to, aby zvítězilo, i když konkurence je veliká. My však máme nejvyrovnanější tým, s perfektní defenzívou, kreativní středovou řadou a smrtícím útokem. Těším se, že tento tým dovedu k vítězství," slibuje Francesco Totti italským fanouškům.

Fotbalový bohém, oč je více vidět na trávníku a kolem něho slyšet, o to skromnější je v soukromí. Žádné skandály, nic, co by uškodilo jeho pověsti zlatého chlapce římského a italského fotbalu. "Mám rád svůj klid. Fotbal je moje práce, vím, co k ní patří. O to víc si hlídám soukromí," říká s oblibou.

Rok 2004 by prý měl být jeho rokem. Kromě slibovaného evropského titulu s reprezentací chce dovést k prvenství v Serii A také římský AS. "Máme vynikající tým, který vyzrál. Dokázali jsme rozdrtit Juventus a porazíme i další soupeře. Nic pro nás není nepřekonatelné," hrdě slibuje či vyhrožuje.

Pravdou je, že na kontě už má dvanáct ligových branek a s mladíčkem Antoniem Cassanem dnes tvoří nejúdernější útočnou dvojici Serie A. Když se splní, co si Totti přeje nebo slibuje, pak by se mohl dočkat i Zlatého míče.

Reklama

Související témata: