Hlavní obsah

Evropské kluby bojkotují MS

VALENCIE

Výkvět evropské klubové fotbalové scény odmítá hrát na klubovém mistrovství světa, které v příštím roce hodlá po pětileté pauze oživit FIFA. Podle zástupců velkoklubů sdružených ve skupině G14, kteří jednali ve španělské Valencii, jsou fotbalisté už tak dost vytížení.

Článek

"Jsme spokojeni se stávajícími soutěžemi a nemáme zájem ještě více zaplňovat termínový kalendář," prohlásil předseda představenstva Bayernu Mnichov Karl-Heinz Rummenigge na intenetových stránkách BBC.

"Žádný z klubů G14 se této soutěže nezúčastní. Naše stanovisko je konečné," dodal bývalý německý reprezentant. Ve skupině G14 jsou sdruženy například Arsenal a Manchester United.

Premiérový klubový šampionát vyhráli v roce 2000 v Brazílii domácí Corinthians. Další ročník ve Španělsku byl následující rok zrušen kvůli krachu marketingového partnera FIFA, firmy ISM.

Nedávno představila federace nový model soutěže: každý rok chce uspořádat turnaj se šesti kontinentálními šampióny a nahradit jím dosavadní Interkontinentální pohár, v němž se každoročně utkávali vítěz evropské Ligy mistrů s držitelem jihoamerického Poháru osvoboditelů. Tyto dva kluby by měly být nasazeny v turnaji rovnou do semifinále.

Reklama

Související témata: