Hlavní obsah

Liberec vyřadil Nantes a je ve hře o Pohár UEFA

NANTES (Francie)

Fotbalisté Slovanu Liberec postoupili do finále Poháru Intertoto. V semifinálové odvetě sice prohráli v Nantes 1:2, ale i to jim po výhře 1:0 v domácím prostředí stačilo. Ve finále se Severočeši střetnou s německým Schalke 04. Už jen tento protivník jim stojí v cestě k účasti v Poháru UEFA. První zápas se hraje v úterý 10. srpna v Německu.

Článek

Zápas začal pro liberecký celek, stejně jako v předchozím kole v Kerkrade, špatně. Již v páté minutě přišel Slovan o náskok z prvního utkání, když po Pujolově přihrávce otevřel skóre střelou z 12 metrů Yapi. O dvě minuty později před Bagayokem odvrátil na roh Košťál. Nantes hosty zatlačil, obrana českého týmu měla hodně starostí.

První zdařilejší rychlá kombinace Liberce přišla po čtvrthodině hry: Polák vystihl nahrávku a dopředu postupovala trojice hráčů. Obrana domácích byla ale připravená a Pospíšila ve vápně zastavila. Na druhé straně Pujolovu střelu Hauzr dokázal vytáhnout na roh.

Zákeřní Francouzi

Domácí mužstvo dokonale zaskočil ve 20. minutě Hološko. Po Hamouzově přihrávce utekl po levé straně Hodúr a nacentroval na bližší tyč, kde se Hološko dokázal dostal před obránce. Z malého vápna překonal Landreaua a dal zapomenout na čtyři zahozené šance z prvního souboje.

O úspěšného střelce však hosté ještě do přestávky přišli. V 37. minutě na Hološka šlápl jeden z domácích hráčů a liberecký útočník odkulhal do kabin. Krátce poté z třiceti metrů napřáhl Hodúr, ale brankář střelu s námahou vyrazil. Domácí hráli i dál velmi tvrdě, až zákeřně. Po Toulalanově nevybíravém faulu na Hodúra byl hráč francouzského celku rád, že karta v ruce rozhodčího byla jen žlutá.

Další šance liberečtí spálili

Krátce před poločasem však Yapi dal umístěnou střelou druhý gól a po změně stran se Nantes opřel do českého soupeře znovu. Bagayoko však ani nadvakrát Hauzra nepřekonal. Po rychlé kombinační akci se na druhé straně dostal ke střele Ančic, jehož tvrdou ránu brankář vyrazil na roh. Po Hodúrově přihrávce pak postupoval sám na brankáře Pospíšil, ale se střelou se unáhlil.

V závěru se domácí fotbalisté nadechli k náporu, Severočeši hrozili po rychlých brejcích. Pět minut před koncem šli Slepička s Pospíšilem na jednoho obránce, ale Slepička si dal míč příliš před sebe a soupeř mu jej ukopl. To už ale Liberci nevadilo, i prohra 1:2 mu k radosti z postupu stačila.

FC Nantes - Slovan Liberec 2:1 (2:1)
Branky: 5. a 44. Yapi - 20. Hološko. Rozhodčí: Ingvarsson - Petersson, Martinsson (všichni Švéd.). ŽK: Toulalan - Hamouz, Polák.
FC Nantes: Landreau - Caceres, Savinaud, Guillon - Fae, Toulalan (54. Drouin), Yapi, Pailleres, Capoue - Pujol (71. Bratu), Bagayoko. Trenér: Amisse.
Slovan Liberec: Hauzr - Valachovič, Lukáš, Košťál - Šinglár, Hodúr (77. Kisel), Polák, Papoušek, Hamouz - Pospíšil, Hološko (37. Ančic, 64. Slepička). Trenér: Griga.

Reklama

Související témata: