Hlavní obsah

Vaniak může vychytat Zidana

MARBELLA

Ve většině evropských fotbalových soutěží panuje zimní přestávka, ale některé z velkých hvězd si nevydechnou ani v poslední dny roku. V letovisku Marbella na jihu Španělska se totiž rozhodli uspořádat neoficiální světový šampionát ve střelbě přímých kopů. Takovým střelcům jako Zidane nebo Del Piero se postaví i olomoucký brankář Martin Vaniak.

Článek

Ten tak má šanci v neobyčejné soutěži získat titul nejlepšího brankáře, spolu s ním se bude mezi tyčemi střídat dalších pět gólmanů. Mezi nejznámější jména patří brankář Valencie Santiago Caňizares a Brazilec Da Silva.

Mezi exekutory přímých kopů žádný český zástupce není, a ze všech 34 hráčů lze opravdové hvězdy spočítat na prstech jedné ruky. Tou nejzářivější je bezesporu Zinedine Zidane, jenž je automaticky nasazen už do finále soutěže. Kromě klenotu Realu Madrid může Vaniak narazit ještě na Alessandra Del Piera z Juventusu, šikovného Brazilce Robinha ze Santosu nebo dvojici z AC Milán Andrij Ševčenko, Kaká.

Přijede i Beckham?

Organizátoři navíc stále doufají, že se akce zúčastní i další hráči pověstní svými trestňáky, především touží po Beckhamovi a Roberto Carlosovi z Realu Madrid. "David Beckham a Roberto Carlos chtějí přijet, ale bude záležet na postoji jejich klubu," nevzdává se naděje jeden z organizátorů Louis de Vries.

Jak se na turnaji hraje:
- každý hráč bude střílet na brankáře ze tří různých vzdáleností. Pokaždé má tři pokusy, když skóruje napoprvé, pokračuje kopem z další vzdálenosti. Při exekuci si může vybrat, zda bude kopat zprava, zleva nebo ze středu.
- každý proměněný pokus je bodově odstupňován. Když se trefí ze vzdálenosti 25 metrů na první pokus, dostává hráč 10 bodů, na druhý pokus je to 7 bodů, na třetí 5 bodů. Ze vzdálenosti 21 metrů jsou body rozdělené na 7-4-3, při střele z 18 metrů na 5-3-2. Když hráč trefí tyč nebo břevno, dostává bod. Při neproměnění střely ani na třetí pokus nedostává hráč nic.
- brankář si při každém pokusu může postavit zeď až z pěti hráčů

Na soupisce rovněž není ani jeden zástupce z anglické Premier league, která momentálně pokračuje normálním hracím tempem. Toho litují především anglická média, která by ráda viděla v soutěži Thierry Henryho, Hasselbainka nebo brankáře Davida Jamese. Publikum si nevychutná ani parádičky Ronaldinha. Účast naopak dodatečně příslibil Siniša Mihajlovič, který během kariéry nastřílel z přímých kopů 35 branek.

Tři pokusy ze tří vzdáleností

Kanonýři budou postupně střílet z 18, 21 a 25 metrů a získávat body odstupňovaně podle vzdálenosti, z níž uspějí. Bod dostanou i za střelu, kterou zastaví tyč nebo břevno. Středečního semifinále se zúčastní třicet fotbalistů rozdělených do šesti skupin. Vítěz každé skupiny postoupí do čtvrtečního finále, kde už budou čekat čtyři největší hvězdy turnaje nasazené přímo. Desítku hráčů doplní dva brankáři s nejnižším počtem obdržených branek.

Na regulérnost celého turnaje budou dohlížet tři zkušení rozhodčí, hlavní postavou bude nám dobře známý italský sudí Pierluigi Collina. Vstupenky na stadion Municipal Marbella jsou k mání za 25 euro na první den, na páteční finále stojí 40 euro. Televizní přenos z celé akce zprostředkuje španělská satelitní televize Canal plus.

Reklama