Hlavní obsah

Fotbalový svaz utají kandidáty na předsedu do poslední chvíle

PRAHA

Až do poslední možné chvíle hodlá vedení fotbalového svazu tajit kandidáty, kteří se budou oficiálně ucházet o post předsedy ČMFS na valné hromadě, jež se uskuteční 15. dubna. Po čtvrtečním jednání výkonného výboru to oznámil předseda svazu Jan Obst. Ten poprvé prohlásil, že nehodlá kandidovat nejen na předsednický post, ale ani na žádnou další funkci.

Článek

Podle Obsta budou jména kandidátů v přísném utajení až do 25. března proto, aby všichni měli rovnocenné podmínky v přípravě na volbu. V čem spočívá výhoda či nevýhoda těch, kteří ohlásí kandidaturu dříve, však nevysvětlil. "Jen chceme, aby všichni kandidáti byli známi veřejnosti najednou. Pokud ale některý z nich podání oficiální kandidatury oznámí veřejně, nemůžeme mu bránit," reagoval první muž českého fotbalu na námitky, že rozhodnutí může být chápáno jako další pokus svazu tajit důležité informace.

Kdo se stane předsedou ČMFS?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Generální sekretář svazu Petr Fousek uvedl, že se o celé záležitosti široce diskutovalo. "Na jednání bylo jednomyslné mínění, že jména se zatím zveřejňovat nebudou," uvedl funkcionář. Jenže účastníci jednání to tak jednoznačně netvrdí: o návrhu ohledně zveřejnění kandidatur se údajně vůbec nehlasovalo.

I proto zřejmě Obst se svým zástupcem Pavlem Mokrým ještě během dnešní tiskové konference připustili, že rozhodnutí nemusí být konečné. "Možná, že celou věc ještě přehodnotíme," prohlásil Obst, jenž hodlá celou věc předložit svým kolegům na dalším únorovém zasedání.

Zatím čtyři oficiální zájemci

Zájem ucházet se o funkci předsedy zatím v médiích projevili prezident Sparty Vlastimil Košťál, majitel brněnského klubu Vlastimil Sehnal, někdejší rozhodčí Milan Knecht a bývalý reprezentant Radek Drulák. Kandidaturu zvažuje také jeho bývalý spoluhráč Václav Němeček, ale jednoznačně se zatím nevyjádřil a hodlá tak učinit až v polovině února.

V zákulisí se však spekuluje, že kandidaturu podá na poslední chvíli současný místopředseda svazu Pavel Mokrý. Toho hodlá údajně do nejvyšší svazové funkce doporučit vlivná skupina moravských funkcionářů, která však zatím nestojí o to, aby svého kandidáta odkryla.

Mokrý dnes nevyloučil, že se jedním z kandidátů nakonec opravdu stane. "Pokud u některých lidí obstojí hodnocení mé dosavadní práce a dostanu důvěru, pak to budu zvažovat. Zatím mě ale žádná skupina o kandidaturu na předsedu nepožádala," uvedl Mokrý, který by se mohl náhle stát jedním z velkých favoritů na uvolněný post. Proti němu mohou stát především argumenty, že pracoval po boku dalšího bývalého místopředsedy Milana Brabce v komisi rozhodčích v době, kdy vypukla korupční aféra.

Dosavadní předseda Obst už začátkem prosince oznámil, že na svou dosavadní funkci kandidovat nehodlá. Dnes rozšířil své zamítavé stanovisko i na další volené funkce. "Já rozhodně na žádnou funkci už kandidovat nebudu, od toho jsou tu mladší," prohlásil Obst.

Reklama