Hlavní obsah

Futsalové ME v Ostravě vyhráli Španělé

OSTRAVA

Futsalisté Španělska vybojovali v Ostravě podruhé titul mistrů Evropy. Úřadující mistři světa porazili v nedělním finálovém utkání Rusko 2:1 a potvrdili, že jsou momentálně nejlepším futsalovým týmem planety. Zlatou pečeť vtiskl španělskému vítězství v oslnivém představení Cogorrův gól ze začátku druhého poločasu.

Článek

Ve španělských plánech na zisk další cenné trofeje nebylo místo na přehnanou defenzivu. Mistři světa začali zhurta a po devíti minutách vytrvalého tlaku dobyl ruskou zónu Andreu, který se po nacvičeném signálu z rohového kopu opřel do míče nádherným volejem.

Rusové se však přizpůsobili útočným notám soupeře a necelým pěti tisícovkám diváků v ostravské ČEZ Aréně se naskytla jedinečná podívaná plná nápadů, šancí i technických fines. Když v úvodu druhé půle po přesné dorážce zajásal Cogorro, začal strhující finiš Rusů. Jejich převaha vyústila v dalekonosnou trefu Duškeviče, po níž zběsilé tempo gradovalo.

Mistři světa se posledních pět minut třásli o vedení. Po pátém akumulovaném faulu slevili na důrazu při bránění a dostali se pod soupeřovu palbu. Drtivý tlak Rusko podpořilo odvoláním gólmana, ale Amado už nekapituloval. Malyčevova rána se dvě sekundy před koncem otřela o tyč.

Španělům se tak zdařila odveta za finálovou porážku ze šampionátu v roce 1999.

Výsledek - finále:
Španělsko - Rusko 2:1 (1:0)
Branky: 9. Andreu, 21. Cogorro - 31. Duškevič. Rozhodčí: Török (Maď.), Cumbo (It.). Diváci: 4500.

Bronzové medaile získali obhájci titulu a vicemistři světa z Itálie, kteří v repríze posledního finále kontinentálního šampionátu porazili Ukrajinu 3:1. Ani počtvrté v historii závěrečných turnajů tak futsalová velmoc z Apeninského poloostrova nezůstala bez medaile.

Semifinálové zklamání Italům neubralo na motivaci. Favorita dostal do pohody svým šestým gólem na šampionátu nejlepší střelec Grana a až na výjimky se pak hrálo podle not squadry azzury.

Ukrajina živila šanci na úspěch sedm minut, když pro změnu její klíčový kanonýr Sytin čtvrtým zásahem v turnaji vyrovnal. Na více však proti technicky lepšímu soupeři neměla. Vicemistři světa vedle vyspělejšího herního projevu uplatnili i pohotovější koncovku a v divácky atraktivním souboji jim Fabiano se Zanettim vystříleli bronz.

Výsledek - o 3. místo:
Ukrajina - Itálie 1:3 (1:2)
Branky: 9. Sytin - 6. Grana, 16. Fabiano, 21. Zanetti. Rozhodčí: Galán Nieto (Šp.), Novak (Chorv.). Diváci: 2500.

Reklama