Hlavní obsah

Henry povede skupinu FIFA bojující proti rasismu

PRAHA

Světová fotbalová federace (FIFA) plánuje vytvořit pracovní skupinu, jejímž úkolem bude potírat rasistické projevy na stadionech. Tvořit ji mají současní i bývalí hráči a trenéři a vést by ji měl francouzský útočník Thierry Henry. Oznámil to prezident FIFA Sepp Blatter po skončení dvoudenního setkání výkonného výboru.

Foto: REUTERS

Thierry Henry

Článek

Sám se jej účastnil ozdoben na zápěstí černým náramkem symbolizujícím rasovou rovnoprávnost. Řekl, že Henry už přislíbil svou podporu a dodal, že hráč je hrdý na to, že může hrát tuto roli. "Je velmi smutné, že se stále musíme potýkat s rasismem," prohlásil Blatter. "Nicméně věřím, že se s problémem vypořádáme," dodal.

Skupina delegátů bojujících proti rasismu zvýrazní podle Blattera probíhající protirasistickou kampaň a zaměří se hlavně na kvalifikační zápasy o postup na mistrovství světa 2006.

Na jednání exekutivy bylo zároveň rozhodnuto, že v roce 2007 uspořádá mistrovství světa hráčů do 17 let Jižní Korea. Turnaje se nově zúčastní 24 týmů namísto dosavadních šestnácti. Na letošním světovém šampionátu sedmnáctek v Peru bude vyzkoušena nová technologie, s jejíž pomocí bude možné určit, zda míč přešel plným objemem brankovou čáru, či nikoliv.

Na programu jednání byla i ekonomika FIFA, kterou Blatter označil za velmi dobrou. Detaily nicméně přiblíží federace až na tiskové konferenci příští měsíc v Curychu. Výkonný výbor však už oznámil, že budou zvýšeny platy jeho členů. Členové exekutivy nyní budou brát 100.000 dolarů ročně, což je dvojnásobek dosavadní částky. Podle Blattera navýšení navrhl finanční výbor a opatření prý odráží zvýšené pracovní vytížení a náklady na cestování, které členství ve výboru vyžaduje.

Reklama