Hlavní obsah

Na funkci předsedy ČMFS jsou tři kandidáti

PRAHA

Přesně o půlnoci, dělící čtvrtek a pátek, byla uzavřena listina kandidátů na funkci předsedy, místopředsedů a členů výkonného výboru Českomoravského fotbalového svazu. Podle stanov musejí být kandidáti zaregistrováni tři týdny před valnou hromadou, ta se uskuteční 15. dubna. Šéfem českého fotbalu se chtějí stát Ivan Hašek, Vlastimil Košťál a Pavel Mokrý.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ivan Hašek je jedním ze tří kandidátů na budoucího předsedu Českomoravského fotbalového svazu.

Článek

"Podle platných stanov není možné přímo na valné hromadě navrhnout dalšího kandidáta, i kdyby splnil ostatní podmínky," řekl Právu svazový legislativec Petr Doležal a dodal: "Jednací řád a další legislativní postupy na valné hromadě připraví legislativní rada svazu a 7. dubna je schválí a delegátům doporučí výkonný výbor ČMFS."

Pětice řekla ne

Kandidátem se do zmíněné půlnoci mohl stát ten, kdo byl nominován alespoň dvěma krajskými nebo čtyřmi okresními fotbalovými svazy, případně sedmi kluby ze čtyř nejvyšších soutěží. Na kandidátce se neobjevila jména Drulák, Knecht, Kvasnica, Němeček a Sehnal. Ti nakonec upustili z různých důvodů od svého úmyslu, ucházet se o post šéfa českého fotbalu.

Nejvíc nominací dostal v Čechách Vlastimil Košťál, a to 81 ze 129. Na Moravě zvítězil Pavel Mokrý, ale hovořit o přesném počtu nechtěl... "Stát se může cokoliv." Celkem by jich mělo hlasovat v obou komorách 202. "Předseda musí být zvolen nadpoloviční většinou v každé z komor, jinak dojde k dohadovacímu řízení," upozornil Doležal. Těsně před uzávěrkou došla kandidatura bývalého internacionála Luboše Kubíka na místopředsedu za Čechy.

Možná ale je i varianta, že předseda nebude 15. dubna zvolen vůbec a valná hromada by se musela opakovat. Dohadovací řízení je však vzhledem k polarizaci sil reálné. Otázkou zůstává, zda se na něm bude měnit podpora za ústupky Moravě jako před čtyřmi roky. Zajímavá je polarita dvou nejsilnějších krajů. Středočeský, který má 13 hlasů, tedy nejvíc, podporuje Košťála, ale Praha, s dvanácti hlasy druhá nejsilnější, Mokrého, jemuž dala přednost před Haškem.

"Je pro nás názorově nejpřijatelnější," vysvětlil předseda Pražského fotbalového svazu Václav Chvála. Nejvíc hlasů - 87 - budou mít na valné hromadě zástupci okresů, kluby tří nejvyšších soutěží jich mají 66, divizní 35 a kraje 14.

Kuka místo Lešky

Stanovy vysloveně nezakazují, aby kdokoli, kdo může nominovat, nemohl podpořit více kandidátů. "Připadá mi nelogické něco takového udělat, ale hlasování je tajné, takže záleží na svědomí delegáta, zda skutečně splní to, s čím byl na valnou hromadu delegován," uvedl středočeský krajský fotbalový šéf Josef Hadraba.

Výkonný výbor je třináctičlenný, tvoří jej předseda a tři místopředsedové, oba šéfové regionálních komisí, tři zástupci klubů I. a II. ligy a o zbývajících pět míst se dělí Čechy a Morava, přičemž Čechy, jako početnější, mají ve výkonném výboru o jednoho člena víc. Kromě kandidátů uvedených v tabulce, se V. Hartman, P. Hosman a R. Votík ucházejí o funkci šéfa Řídicí komise pro Čechy, D. Kučera a J. Ševčík o tutéž funkci na Moravě.

Třináct zájemců je o tři místa ve výkonném výboru za kluby I. a II. ligy, mezi nimi jsou například hráč Slavie P. Kuka, šéf příbramské Marily J. Starka, olomoucký manažer J. Kubíček (služebně nejstarší ve výkonném výboru), brněnský manažer R. Bělák nebo teplický ředitel F. Hrdlička. Z českých členů stávajícího výkonného výboru nekandidují předseda J. Obst, potrestaný místopředseda M. Brabec a slávistický generální ředitel V. Leška. Z Moravanů do nového orgánu chtějí všichni, byť třeba v jiných funkcích.

Na tři až dvě místa za české kraje a okresy (záleží na tom, z jakého regionu bude předseda) je šest zájemců, na dvě či jedno místo z Moravy pak tři, mezi nimi i exbrněnský kouč a bývalý senátor K. Jarůšek. V. Chvála, P. Mokrý, P. Marek, M. Fryčák a J. Kubíček (dokonce dvakrát na místopředsedu), kandidují na více funkcí, což stanovy umožňují. Neuspěje-li kandidát například na funkci předsedy, může se ucházet o místopředsedu nebo pak i člena výkonného výboru. Ten jmenuje šéfy svazových komisí (kromě odvolací a revizní, který bude jmenován za dva roky).

Kandidáti na předsedu a místopředsedy ČMFS
Předseda
Ivan HAŠEK
Vlastimil KOŠŤÁL
Pavel MOKRÝ
Místopředseda za Čechy
Václav CHVÁLA
Luboš KUBÍK
Ladislav MALÝ
Místopředseda za Moravu
Mojmír FRYČÁK
Jiří KUBÍČEK
Pavel MOKRÝ
Místopředseda za kluby I. a II. ligy
Jiří KUBÍČEK
Pavel MAREK
Jaroslav VACEK

Reklama