Hlavní obsah

Korupční skandál v polském fotbale se rozrůstá

VARŠAVA

Korupční skandál v polském fotbale se rozrůstá. Polští policisté zadrželi v pátek dalšího prvoligového rozhodčího, který je podezřelý z braní úplatků. Policisté zatkli dva rozhodčí už koncem května poté, co přijali úplatek od jejich provokatérů.

Foto: internet

S úplatnými sudími se potýkají také v sousedním Polsku.

Článek

Muž byl obviněn z toho, že přijal 40 000 zlotých (asi 280 000 korun) za to, že v uplynulé sezoně ovlivnil výsledek prvoligového fotbalového utkání, uvedla mluvčí státního zastupitelství ve Vratislavi. Rozhodčí stačil novinářům říci pouze to, že obvinění odmítá a že jsou podle něj založena jen na pomluvách.

Jeho dnešní zatčení podle policie souvisí s květnovým zadržením dvou rozhodčích. Všichni údajně pracovali v organizované skupině.

O nepravostech v polském fotbalu se začalo hovořit poté, co prvoligový rozhodčí 22. května převzal od policejních provokatérů vysoký úplatek. Rozhodčí byl zatčen ihned poté, co si tašku se 100 000 zlotých schoval v autě. Ve stejný den policie zatkla také jednoho z vedoucích činitelů polské organizace rozhodčích, který byl údajně do aféry rovněž zapleten a s kterým se měl rozhodčí o úplatek rozdělit.

Podle polských novin je odhalený případ jen špičkou ledovce. Například list Gazeta Wyborcza s odvoláním na nejmenované zdroje nedávno uvedl, že manipulace s výsledy v polském fotbale je už mnoho let takřka běžnou praxí. Nejčastěji se prý uplácejí zápasy, v nichž jde o postup do první ligy. Výsledek v takovém duelu je prý možné koupit za milión zlotých (přes sedm miliónů korun).

Korupční skandály se v nedávné době objevily také v Česku, Německu a Portugalsku.

Reklama