Hlavní obsah

Němci se v semifinále Poháru FIFA utkají s Brazílií

KOLÍN NAD RÝNEM

Brazilští fotbalisté sice ve svém závěrečném utkání v Poháru FIFA uhráli s Japonskem jen remízu 2:2, i ta jim však stačila, aby se stali posledními semifinalisty turnaje. Již jistý postup měli před závěrečným kolem Mexičané, kteří remizovali 0:0 s Řeckem. Evropští šampióni nedokázali ani ve svém třetí utkání vstřelit gól a s turnajem se loučí.

Článek

Brazilci svým postupem vytvořili atraktivní semifinálovou dvojici z Německem. Japonci jim ale postup mezi nejlepší čtveřici nedali zadarmo a v závěru měli dokonce blíž k vítězství. Dvě minuty před koncem totiž vyrovnal Masaši Oguro a stejný hráč ještě v nastaveném čase neproměnil další vyloženou příležitost.

Mistři světa nicméně většinu zápasu vedli, byť hned v úvodu je jen praporek pomezního rozhodčího zachránil od pohromy, když míč do sítě dostal Akira Kadži. Už v desáté minutě ale přiblížil Jihoameričany k semifinále Robinho, ale Šunsuke Nakamura o čtvrthodinu později dalekonosnou střelou vyrovnal. Radost Japonců však trvala jen pět minut, než akcie favorita pozvedl Ronaldinho. I po změně stran měly oba celky dobré šance, ujala se ale až Ogurova dorážka po přímém kopu, senzaci už ale Asiaté nedokonali.

Trenér Otto Rehhagel se ze své vlasti vrátí do Řecka s týmem mistrů Evropy bez vítězství a vstřeleného gólu, ale na závěr nepovedeného vystoupení získali Řekové alespoň bod. Mexičané naopak prodloužili sérii bez porážky už na 21 zápasů a o finále se utkají s Argentinou.

Hned v úvodu ale měl zámořský celek štěstí, když Zisis Vrizas po sedmi minutách trefil hlavičkou břevno a s dorážkou ztroskotal na brankáři Oswaldu Sánchezovi, zanedlouho neproměnil dobrou šanci Angelos Charisteas. Řekům k úspěchu nepomohla ani hra se třemi útočníky. Soupeř přitom hrál zasažen skandálem kolem dvojice hráčů, vyloučených z týmu kvůli podezření z dopingu. Trenér La Volpe navíc šetřil i útočníka Jareda Borgettiho a jeho svěřenci spoléhali především na rychlé protiútoky, které ale rovněž nedokázali zakončit.

Pohár FIFA - skupina B
Japonsko - Brazílie 2:2 (1:2)
Branky: 10. Robinho, 32. Ronaldinho - 27. Nakamura, 88. Oguro. Rozhodčí: Daami (Tun.). Diváci: 40000.
Řecko - Mexiko 0:0 (0:0)
Rozhodčí: Amarilla (Parag.). Diváci: 28000.
Konečná tabulka
1. Mexiko32103:17
2. Brazílie31115:34
3. Japonsko31114:44
4. Řecko30120:41
Semifinálový program
Sobota 25. června:
18:00, Německo - Brazílie (Norimberk).
Neděle 26. června:
18:00, Mexiko - Argentina (Hannover).

Reklama

Související témata: