Hlavní obsah

Do Poháru Intertoto už zasáhnou tři týmy

PRAHA

Už úplnou sestavu klubů bude mít český fotbal ve druhém kole Intertoto cupu. Po Zlínu, který přešel přes běloruského soupeře z úvodního dějství a další kolo rozehraje dnes na hřišti belgického Gentu, se do soutěže zapojí i Olomouc a Liberec. Oba celky hrají dnešní první utkání doma.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto

Článek

Ve hře je možnost nastoupit ve třetí části proti slavným soupeřům. Olomouc by narazila na Dortmund, Zlín na Valencii. V případě dalších postupů lze proniknout až do Poháru UEFA.

Zvítězit a neinkasovat je cílem Olomouce v boji s polským Pogoněm Štětín (dnes v 19 h). "Přál bych si, abychom vyhráli 2:0. Do odvety by to znamenalo skvělou výchozí pozici," říká kouč Hanáků Petr Uličný.

Soupeře viděl na videokazetách. "Jejich hru režírují čtyři skvělí Brazilci. Největší předností jsou brejky a standardky," odhaluje sílu soupeře Uličný, který má starosti se sestavou. "Glos si natrhl stehenní sval, König se žení a Melinho z Brazílie ještě nedorazil," připomíná kouč. Přesto je cílem Sigmy postup, který by pro Hanáky znamenal dvojutkání s Borussií Dortmund. "Byl by to pro nás veliký svátek," ví Uličný.

Liberec bez opor

Doma hraje i Liberec s izraelským Beitarem Jerusalem (19 h). Pro Severočechy to bude první vystoupení v sezóně, v níž se už musí obejít bez opor Lukáše, Poláka a Kisela. Debut v roli samostatného hlavního kouče Liberce si odbude Vítězslav Lavička, jehož novým asistentem je Michal Zach.

Druhý z asistentů Josef Petřík říká: "Na úvodním soustředění ve Františkových Lázních si natáhl sval Pospíšil, Ančic je po operaci a mimo hru jsou rovněž Papoušek s Košťálem, kteří trénují individuálně. Nejvíc nás tíží složení stoperské dvojice, ale do utkání jdeme s cílem vyhrát a vytvořit si co nejlepší pozici pro odvetu."

Beitar vyřadil v prvním kole makedonský Sileks Kratovo (4:3 a 2:1). "Jsou zranitelní v obraně," líčí Petřík, co vypozoroval při návštěvě duelu prvního kola v Tel Avivu. Liberečtí by dále narazili na nizozemský tým Roda Kerkrade.

Zlín bude bojovat o duel s Valencií

Soupeře Zlína z Gentu vede bývalý trenér reprezentačního mužstva Belgie Georges Leekens. "Soupeř disponuje kvalitním hráčským kádrem, který má mnohem větší zkušenosti než náš mladý tým," říká Pavel Hoftych, jenž zastoupí na hřišti šestého celku belgické ligy hlavního trenéra Blahu, který je na zahraniční dovolené.

Zlínští budou v Gentu postrádat nejen marody Žemlíka, Lasotu a Baránka, ale i odcházejícího Klinku a Červenku s Vrtělkou, pykající za dvě žluté karty. "I když nejsme kompletní, věřím, že se kluci vydají ze všech sil. Vždyť postupující narazí ve třetím kole na slavnou Valencii," dodává Hoftych.

Reklama

Související témata: