Hlavní obsah

Olomouc se pokusí o druhý zázrak

OLOMOUC

Fotbalisté Olomouce budou ve středu večer na vyprodaném Andrově stadiónu usilovat o co nejlepší pozici pro sobotní odvetu, v níž budou bojovat o postup do finále Intertoto cupu přes slavný Hamburger SV. "Když by se to povedlo, byl by to zázrak," odtušil kouč Hanáků Petr Uličný.

Článek

Jeden výsledek z říše snů už však Sigma za sebou má, v sobotu vyřadila další věhlasný německý klub z Dortmundu. "To byl takový malý zázrak. Teď to bude ještě těžší soupeř, alespoň soudím podle toho, co jsem viděl na videu," uvedl Uličný.

Na mysli měl souboj loni osmého týmu bundesligy s portugalskou Leirií v odvetě čtvrtfinále Intertoto cupu. "Hamburk má nesmírně kompaktní mužstvo, silné v útoku i defenzívě. Leiriu v podstatě domácí nepustili do jediné vážnější brankové příležitosti a sami si jich vypracovali dost," konstatoval trenér hanáckého týmu.

:. ANKETA
Jak skončí první semifinále Intertoto Cupu mezi Olomoucí a Hamburkem? Hlasujte v anketě na konci článku.

Pokusil se i srovnat hru dnešního rivala s Dortmundem. "Borussia se dala ubránit. Všechno se točilo kolem výtečného Rosického, snažil se ještě i Koller na hrotu, ale zbytek hráčů svou úrovní za nimi zaostával. Teď to je jiné, Hamburk má hvězd mnohem víc. Nesmírně silná obrana, plná urostlých borců, obrovská útočná síla. Van der Vaart, Mpenza nebo Barbarez, tahle jména hovoří za všechno," smekl před soupeřem.

Hamburk, který se v létě postaral koupí Nizozemce van der Vaarta z Ajaxu za 5,1 mil. eur o jeden z nejlukrativnějších přestupů v Evropě, si dal letos za cíl postoupit do Poháru UEFA. Proto neponechali Němci nic náhodě - už včera večer se výprava i s českým krajánkem Davidem Jarolímem chystala na Andrově stadiónu, prostředí si hráči soupeře osahají ještě dnes při krátkém dopoledním tréninku.

Do branky Sigmy Blaha

Klub z přístavního města přesto na Olomouc dobré vzpomínky nemá, před 14 lety Sigma v Poháru UEFA postoupila hlavně díky domácímu vítězství 4:1. "Tehdy jsem byl jenom na lavičce, ale teď si to budu moci užít na hřišti," těšil se jediný pamětník souboje, ostřílený domácí stoper Michal Kovář.

Jenže radosti je teď na domácí straně pramálo. Dlouhodobě jsou zraněni Špiláček, Vyskočil a Glos, tříslo bolí Kučeru, v utkání s Dortmundem si poranil stehenní sval König a vykartovali se i brankář Lovásik s útočníkem M. Hubníkem. "Před takovým zápasem bych si přál vidět tým v jiném rozpoložení, ale co se dá dělat. Budeme bojovat i tak. Musím věřit, že kluci, co opakovaně využívají šanci ukázat se, podají další heroický výkon, za který jim budu moci zase poděkovat," krčil rameny Uličný.

Kategoricky vyloučil, že by Kučera nebo König nastoupili. "Mají minimálně deset dní klid, šanci asi dostane Vacek. Jasno mám na postu brankáře. Probral jsem to s trenérem gólmanů Vítem a mezi tyče si stoupne mladý Blaha," přiznal Uličný.

Recept, jak uspět proti silnému německému klubu, budou Hanáci hledat v domácím souboji s Dortmundem. "Zase budeme muset pozorně bránit a čekat na svou šanci. Teď jsme jich měli dost, tak na tři čtyři góly, ale nic jsme neproměnili. Žádné prémie jsem za vstřelení gólu nevypisoval, ty kluky to samotné mrzelo. Třeba teď ale bude štěstí stát při nich a dáme gól z akce, která tak nebezpečná ani nebude," věřil kouč.

Předpokládané sestavy
Olomouc: Blaha - R. Hubník, Kovář, Hudec, Pečnik - Vacek, Randa, Melinho, Onofrej - Babnič, Bednář (Rojka).
Hamburk: Wächter - Klingbeill, Boulahrouz, van Buyten, Atouba - Trochowski (D. Jarolím), Wicky, Beinlich - van der Vaart - E. Mpenza, Barbarez.
Utkání začíná ve 20.15 h, řídí je trojice Italů v čele s Paolo Bertinim a přímo je přenáší ČT 2 a německá stanice DSF.

Reklama

Související témata: