Hlavní obsah

Francie slaví návrat 'zachránce' Zidana

PAŘÍŽ

"Zachránce", "On se vrací", "Zidane vrací naději celému národu", "Neuvěřitelný návrat". Palcové titulky ve čtvrtečním francouzském tisku dávají jasně najevo, co je zprávou číslo jedna. Země Galského kohouta věří, že fotbalový kouzelník Zidane, jenž se po roce opět rozhodl obléci dres národního týmu, odvrátí hrozící vyřazení z kvalifikace na MS v Německu 2006.

Článek

Podle sportovního listu l'Équipe bude nyní francouzská reprezentace moci hájit své šance s lepšími vyhlídkami. List píše o dohadech, že Zidana měly přesvědčit k návratu "intervence z nejvyšších míst", ale že se zdá, že jde jen o jeho osobní rozhodnutí. Přispěla prý k němu možnost, "byť malá, zahrát si potřetí na mistrovství světa", i pohoda, jakou teď pod vedením trenéra Vanderleie Luxemburga prožívá v Realu Madrid.

List soudí, že Zidanův návrat zvedne francouzskou reprezentaci po technické i psychologické stránce a kromě jiného také sníží tlak na Thierryho Henryho. Upozorňuje ale, že po Zidanovi "nelze žádat víc, než může dát. Je mu 33 let a podzimní (kvalifikační) zápasy nejsou historicky vzato z těch, které by Francii vyhovovaly." Reprezentaci patří v základní kvalifikační skupině čtvrté místo a mimo jiné ji čekají obtížné zápasy v Irsku a ve Švýcarsku.

Populární Le Parisien píše s nadšením o "jednom z nejneslýchanějších a nejfantastičtějších obratů", jakým je změna Zidanova názoru na reprezentaci. "Muži trenéra Raymonda Domenecha mají teď větší šanci se kvalifikovat do Německa. Teď je znovu vše možné," uvádí list.

Méně rychlý a fyzicky křehčí

France soir označuje Zidanův návrat za Domenechovu poslední šanci. Podle něj je tento návrat dobrá zpráva, Zidane sice nezmění věci sám, ale už jeho přítomnost snižuje trochu tlak na trenéra. List také upozorňuje, že je nutné najít hranici mezi službou, kterou Zidane prokazuje vlasti, a nálepkou zachránce, kterou odmítá, ale kterou přesto bude muset nést.

Nejzdrženlivější je Le Figaro, který píše, že Domenech "už nevěděl, na kterého svatého by se měl obrátit, aby znovu postavil 'modré' na nohy. I když není vůbec jisté, že Zidane, méně rychlý a fyzicky křehčí, je ten správný muž pro záchranu vlasti v nebezpečí, nebude možné Domenechovi vyčítat, že nezkusil všechno," píše deník.

"Doufejme jenom v zájmu Raymonda Domenecha, Zinédina Zidana a Clauda Makeleleho (který se také vrací), že ve své sázce na kvalifikaci do Německa uspějí. Jinak nebude nynější 'dobrá zpráva' k ničemu. Nanejvýš k tomu, aby dokázala, že správné rozhodnutí udělal Zizou loni v létě," uzavřel list.

Reklama

Související témata: