Hlavní obsah

Galásek se cítí v Ajaxu skvěle a už neuteče

PRAHA

Když před pěti roky odešel z ostravského Baníku do nizozemského Tilburgu, vyvolalo to poprask na fotbalové scéně. Jenže Tomáš Galásek šel za hlasem svého fotbalového srdce. Univerzální záložník se prosadil nejen v Tilburgu, ale už třetím rokem obléká dres slavného Ajaxu Amsterdam. A stal se také jedním ze základních kamenů české reprezentace.

Foto: ČTK

Tomáš Galásek z Ajaxu (vlevo) se snaží zastavit Denise Bergkampa z Arsenalu v úterním utkání Ligy mistrů.

Článek

"Tu letošní sezónu považuji za ještě lepší, než byla loňská. Před rokem jsme sice s Ajaxem vyhráli ligu i Nizozemský pohár, ale letos jsme se dostali až do čtvrtfinále Ligy mistrů a v domácí soutěži nasbírali o patnáct bodů víc než před rokem, i když to na prvenství nestačilo. Máme však ideální pozici se do nejprestižnější evropské soutěže dostat znovu. Třešničkou na dortu je pak úspěšné tažení reprezentace v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2004," vysvětlil Galásek, proč se mu končící sezóna zamlouvá víc.

Číslo mu zůstalo

"Když jsem se v Amsterdamu loučil, dostal jsem na příští sezónu zase svoje číslo 4 a bylo mi řečeno, že se mnou počítají. To potěší, protože v Ajaxu se cítím skvěle. V téhle sezóně jsem pravidelně hrál. Trenér Koeman mě využíval ve středové řadě od jejího pravého okraje až po střed. Mně nevadí, na jaké místo nastoupím," líčí vyhlášený univerzál.

"V Ajaxu mám víc ofenzivních úkolů, v reprezentaci zase zajišťuji kolegy před sebou. V obou týmech se cítím výborně. V národním týmu se setkávám s kvalitními, ostřílenými fotbalisty, Ajax má naopak velice mladý ambiciózní tým, před kterým leží velká fotbalová budoucnost," nabídl srovnání Galásek.

O Koemanově odchodu pochybuje

Prý pochybuje, že by Koeman lehce vyměnil Ajax za Barcelonu, o čemž se spekuluje. "Možná do Barcelony odejde, strávil tam krásné roky, ale určitě si počká na velmi dobrou nabídku," řekl.

Když se ohlédne za nizozemskou nejvyšší soutěží, najde vysvětlení pro druhé místo: "Na rozdíl od Eindhovenu jsme měli náročnější program. Náš tým ještě není tak vyzrálý, takže jsme ztratili pár bodíků, což nakonec v boji o titul rozhodlo. V závěru soutěže už jsme si kladli jediný cíl - udržet druhou příčku před dotírajícím Feyenoordem, což se nám podařilo."

Zůstanou spolu

Ajax má ve svém středu obrovské talenty, z nichž nejzářivějším drahokamem je Rafael van der Vaart, který už si vybojoval místo v hvězdami nabité nizozemské reprezentaci. "On je skutečně vynikající. Srovnávají ho s Cruyffem a van Bastenem. I když nejen o něho, ale také o další hráče Ajaxu je zájem, přece jen ekonomická situace a vysoké požadavky Ajaxu zapříčiní, že k prodeji nedojde."

"Pro tohle mužstvo bude jen dobře, když spolu zůstane rok a nejlépe dva. Pak má šanci hrát skutečně o nejvyšší příčky v Lize mistrů. Smlouvu mám ještě na dva roky a rád bych u toho byl," nechal Galásek nahlédnout pod klubovou pokličku.

Pokud jinde, tak v Anglii

Sám o odchodu nepřemýšlí. "Nic sice předem nevylučuji, ale rozhodně už nebudu nikam utíkat. Jednou to stačilo. Tenkrát jsem si přestup vlastně vyvzdoroval, dnes by to byl asi pořádný nesmysl. O tom, kde jednou s fotbalem skončím, jestli v Nizozemsku nebo doma v Česku, zatím nijak zvlášť nepřemýšlím."

"Hlavně žiji přítomností a vychutnávám si úspěch. Musela být přijít nějaká supernabídka, ale s takovou už moc nepočítám, protože mi přibývají roky a není až tak moc klubů, do nichž by byl odchod z Ajaxu dalším krokem vzhůru. Pokud bych si ale mohl vyzkoušet nějakou soutěž, tak anglickou ligu," dodal.

Udržet se v mužstvu

Trenér české fotbalové reprezentace o Galáskovi mluví jako o jednom ze základních kamenů svého týmu. "To je pro mne veliká čest. Snažím se tuto důvěru splácet co nejlepšími výkony a mám skutečně obrovskou radost, že se národnímu mužstvu tak daří," vypráví po úspěšném utkání s Moldavskem.

"Máme výbornou partu skvělých fotbalistů. Postup na EURO je reálný a ani tam bychom se nemuseli ztratit. Udělám všechno proto, abych se v mužstvu udržel. Přáním každého fotbalisty je zahrát si takový turnaj a já nejsem výjimkou," řekl na adresu reprezentace.

Za Chovance chtěl v reprezentaci skončit

Koketoval s ní už v minulosti, ale vždycky to byly jen epizody. "Nehrál jsem pravidelně, což mě mrzelo. Asi nejvíc mi to bylo líto, když jsem měl formu a trenér mě nepovolal ani na lavičku v přípravě proti Nizozemsku před mistrovstvím Evropy v Eindhovenu. Tamní tisk bral mou nominaci za hotovou, nakonec jsem přijel jen jako divák," vysvětluje své reprezentační trable.

"Dokonce jsem jednu chvíli uvažoval, že s národním týmem skončím. Pak přišel trenér Brückner, zatelefonoval mi a nabídl novou šanci. Dnes jsem rád, že jsem žádný neuvážený krok neudělal. Místo v reprezentaci považuji za velikou poctu," potvrdil Tomáš Galásek.

Reklama