Hlavní obsah

Skromný fotbalový bůh. To je Lionel Messi

PRAHA

Když se tento třiadvacetiletý Argentinec objeví na hřišti, všichni se zatajeným dechem čekají, co tentokrát předvede. Někteří o něm prohlašují, že je fotbalový bůh, jiní očekávají, že se brzy zařadí mezi největší fotbalové vládce jako jsou Pelé nebo Maradona, se kterými bývá srovnáván. Vždyť za poměrně krátkou kariéru dokázal vyhrát dvakrát Zlatý míč (v letech 2009 a 2010) a stal se nejvýraznějším hráčem velkoklubu FC Barcelona.

Foto: Guillermo Granja , Reuters

Lionel Messi

Článek

Také na letošním turnaji je nejzářivější hvězdou, která rozdává fotbalovou radost ve velkých dávkách.

Na svou malou výšku, měří jen 169 cm, je neuvěřitelně produktivní. Dokáže skvěle zpracovat balón, málokdy mu míč odskočí a zřídkakdy mu někdo míč sebere. Můžou za to především jeho silné nohy a hlavně zázračná levačka.

Dává góly jako na běžícím pásu, jen za letošní sezónu se ve španělské lize strefil jednatřicetkrát ve třiatřiceti zápasech. Legendární byly jeho 4 góly ve čtvrtfinálové odvetě Ligy mistrů v dubnu 2011 proti Arsenalu. Nikdo už po tomto zápase nepochyboval o tom, že je nejlepším hráčem světa.

I přes nynější úspěchy zůstává Messi skromný a doslova si užívá každou vteřinu na hřišti. Ne vždy tomu tak bylo. V jedenácti letech mu byl diagnostikován nedostatek růstových hormonů a s jeho začínající kariérou to vypadalo bledě. Rodiče neměli peníze na léčbu a hrozilo, že Leo Messi si nejspíš už nikdy nezahraje.

Záchrana přišla od tehdejšího ředitele FC Barcelony Charlese Rexacha, kterému se talentovaný mladíček velice líbil. Zaplatil léčbu, nabídl mi kontrakt a přestěhování se do Španělska. Údajná smlouva měla být napsaná na papírovém ubrousku, protože Rexach neměl u sebe papír.

V Barceloně už začala jeho kariéra stoupat. Messi si uvědomuje, že by bez Barcelony nebyl tam, kde dnes je. Hrdě prohlašuje, že by nikdy za žádný jiný klub nehrál. Vděk klubu vyjadřuje tím nejlepším způsobem – dokonalou hrou a vítěznými zápasy. S FC Barcelona se mu podařilo vyhrát snad vše, od španělské ligy až po nejvyšší klubovou – Ligu mistrů. Jediné, co chybí je výraznější úspěch v reprezentaci. Šanci má s letošním Copa America.

Kouzla tohoto malého génia můžete sledovat v nadcházejícím atraktivním čtvrtfinále se silnou Paraguayí, zápas přinese živě stanice Sport 1.

Reklama

Související témata: