Hlavní obsah

Trenér Sevilly Ramos přirovnal postup přes Doněck k zázraku

PRAHA

Ačkoliv byli fotbalisté Sevilly považováni za nejžhavější favority, nadřeli se z tria španělských týmů, které oslavily postup do čtvrtfinále Poháru UEFA, zdaleka nejvíc. Obhájci prvenství balancovali na hřišti ukrajinského Šachtaru Doněck na hraně vyřazení a nemít ve svém kádru brankáře Andrése Palopa, mohli o zisku trofeje už jen snít.

Článek

Ještě dlouho po utkání nemohl trenér Sevilly Juande Ramos uvěřit, že se jeho gólmanovi podařilo v posledních okamžicích vyrovnat a poslat duel do prodloužení.

"Byl to zázrak, že se nám v posledních vteřinách povedlo takhle vyrovnat," komentoval kouč španělského mužstva přesnou Palopovu hlavičku. I ten viděl ve své trefě nadpřirozené síly. "Jejich obránci střežili hlavně hráče z pole. Jako brankář jsem tak zůstal u nich ve vápně volný. Když jsem viděl, jak na mě letí míč, řekl jsem si, že je to dar od Boha," líčil emotivně Palop.

Dramatickou zápletku umocnil i dojemný podtext. Gólman Sevilly bojoval také za svého nemocného syna, který již týden leží v nemocnici. "Je to moc důležitý gól, chci ho věnovat nejen jemu, ale i druhému synkovi," vzkázal čtvrteční hrdina Sevilly.

Mrzely neproměněné šance

K nervy drásajícím okamžikům podle trenéra Ramose ale vůbec nemuselo dojít. "Pouze v prvním poločase jsme promarnili šest sedm dobrých šancí. Můžeme vinit pouze sebe, že jsem nedokázali tento zápas rozhodnout dříve," kroutil hlavou kouč Sevilly.

Jeho svěřenci přesto v důležitých chvílích zužitkovali své zkušenosti z loňského tažení pohárem a klíčové momenty zvládli takticky mnohem lépe než ukrajinský šampión. V prodloužení svého soupeře nepustili do šance a naopak sami ve 105. minutě rozhodli.

"Sevilla ukázala svoji třídu a skvělé zkušenosti v důležitých chvílích zápasu. Můj tým na konci chvíli ztratil koncentraci a nechal jejich brankáře naprosto volného v pokutovém území," zlobil se trenér Šachtaru Mircea Lucescu, který tentokrát nechal jen na lavičce překvapivého střelce branky z úvodního utkání českého beka Tomáše Hübschmana.

Přemožitel Sparty zastavil Haifu 

Z postupu se vedle Sevilly radovali i další soupeři českých mužstev ze základní skupiny soutěže. Přemožitel pražské Sparty Espaňol Barcelona čtyřmi brankami rázně ukončil velkolepé tažení Izraelců z Maccabi Haifa a protivník Liberce Alkmaar zase vystavil stop Newcastlu.

Nizozemský celek i proti ostřílenému sokovi potvrdil, že je doma nepřekonatelný. Nic nebyl "Strakám" platný ani náskok 4:2 z prvního duelu. "Očekávali jsme, že naši zkušení hráči nám pomohou postoupit, ale nestalo se tak," smutnil trenér anglického mužstva Glenn Roeder. Zlobil se hlavně na špatnou defenzivu. "Při obou gólech jsme bránili trapně," uvedl.

Van Gaal si užíval další úspěch 

Zato trenér Alkmaaru Louis van Gaal si užíval další triumfální noc. V základní skupině jeho tým šokoval výhrou na půdě Sevilly, ve čtvrtek zvrátil zdánlivě ztracený dvojzápas s hrdým zástupcem Premier League. "Moji hráči předvedli báječný výkon i přesto, že při dvougólové ztrátě máte psychickou nevýhodu. Hlavní je, že jsme udrželi čisté konto. Byl to nejlepší zápas, co mohl být," zářil Van Gaal.

Hlavní poděkování za to, že "štika" soutěže navlékla už 29. korálek na šňůru své domácí neporazitelnosti v Poháru UEFA, směroval k domácím obráncům. "Největší kompliment musím dát stoperům, kteří měli nejtěžší úkol ubránit rychlé útočníky Newcastlu," vysekl poklonu svým svěřencům zkušený kouč.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.