Hlavní obsah

Po nadějném průběhu odjela Sparta z Moskvy s třígólovým výpraskem

MOSKVA

Sama sobě může fotbalová Sparta vyčítat, že se vrací z Moskvy s prázdnou. V duelu druhého kola Evropské ligy hrála s favorizovaným týmem CSKA dlouho vyrovnanou partii, do přestávky ho vyloženě zaskočila sebevědomým výkonem a velkými šancemi Kucky s Kadlecem, jenže ve druhé půli se při standardní situaci dopustila trestuhodné chyby a po rohovému kopu ji Doumbia potrestal. Hra Pražanů se úplně zhroutila, takže nakonec dostali další dvě branky a odjeli z Moskvy s výpraskem.

Foto: , ČTK/AP

Juraj Kucka ze Sparty (vlevo) bojuje o míč s Vasilijem Berezuckým z CSKA Moskva.

Článek
Fotogalerie

Moskva byla ze Sparty dlouho v šoku. A mohla být v ještě větším, kdyby Kuckovu střelu domácí beci nezblokovali a hlavně kdyby po hlavičce Brabce Kadlec hned v samém úvodu proměnil vyloženou šanci, do níž se cpal. V rozhodující chvíli se ale novopečený reprezentant příležitosti zalekl a doslova odevzdal balón gólmanovi Akinfejevovi.

Chovancova partitura fungovala

I tak si ale Pražané počínali až nečekaně aktivně, důrazným napadáním a pohybem dělali domácím nezvykle mnoho problémů a prakticky vůbec k ničemu je nepouštěli. Partitura, kterou trenér Chovanec naordinoval i tím, že přeskupil formace, Kladrubského opět zařadil do středové řady, Sionka s Matějovským posadil na lavičku a Vachouška dokonce poslal na tribunu, prostě vycházela.

Sparťan Luboš Hušek (vpravo) se snaží zastavit Keisukeho Hondu z CSKA Moskva.foto: ČTK/AP/Alexander Zemljaničenko

Zaváhání, jež se obešlo bez trestu

Ruský armádní celek, v jehož sestavě se český legionář Necid obejvil až na poslední minuty, se za čtyřicet minut k nebezpečné akci nedostal a až na několik dalekonosných pokusů Hondy Blažka pořádně neohrozil. Zřejmě proto podlehli Pražané klamu, že je CSKA už nemůže ničím překvapit, za což mohli před přestávkou zaplatit. Nejprve při rychlém výpadu Vágnera, který díky svým zkušenostem likvidoval Blažek, minutu poté po kolmici na Gonzalese, jenž už neměl dost času, aby míč zpracoval a zakončil.

Hodně laciný a hlavně zbytečný gól

Ani po půli Pražané ze sebevědomého a aktivního projevu neslevili, jenže do podobně obrovských šancí jako v úvodu zápasu už se nedostali. Domácí trenér Sluckij svým hráčům důrazně promluvil do duše, takže Wilfried s Kadlecem neměli zdaleka tolik prostoru. I tak ale třeba Kuckův pokus za zmínku stál...

Rusové naopak přidali na pohybu, zpřesnili hru a získávali půdu pod nohama, jenže Sparta umně zhušťovala prostor a do šancí, natož pak k ohrožení Blažka je nepouštěla. O to víc ji musel mrzet strašně laciný gól, který inkasovala po standardní situaci... Rohový kop letěl až k A. Berezuckému, jenž našel úplně volného Doumbiu, který pohodlně střílel do prázdné brány!

<img alt="Brankář Sparty Jaromír Blažek (vlevo) zastavuje střelu Marka Gonzaleze z CSKA Moskva." height="299" src="http://im.sport.cz/172/131721-article-fr6ie.jpg" width="400"/><span class="imgTitle">Brankář Sparty Jaromír Blažek (vlevo) zastavuje střelu Marka Gonzaleze z CSKA Moskva.</span><span class="author">foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK/AP</a>/Sergej Ponomarjev</span>

Dva údery a konec nadějí

Chovanec se sice snažil střídáním ještě přivodit zvrat, ale když si po deseti minutách sáhl v šestnáctce Brabec na míč rukou a sudí nařídil penaltu, nebylo co řešit. Gonzáles ji proměnil, s obrovskou chutí hrající Doumbia vzápětí pohromu hostů dovršil třetím gólem.

Sparta si mohla jen povzdechnout, jak snadno a hlavně zbytečně nakonec Rusům body po nadějném vývoji zápasu odevzdala. A navíc ještě přišla o Řepku, který viděl druhou žlutou a v příštím zápase proti Lausanne nastoupit nesmí.

Evropská liga - 2. kolo
CSKA Moskva - Sparta Praha 3:0
Branky: 73. a 86 Doumbia, 84. Gonzáles z penalty.  Rozhodčí Skjerven - Holvik, Nebben (všichni Nor.). ŽK: Ignaševič - Vacek, Řepka. Poločas 0:0.
CSKA: Akinfejev - Nabakkin, V. Berezuckij, Ignaševič, A. Berezuckij - Mamajev, Šemberas, Honda (88. Tošič), González - Doumbia (89. Necid), Vágner Love (77. Dzagojev). Trenér Sluckij.
Sparta: Blažek - Adiaba, Brabec, Řepka, Pamič - Vacek, Kladrubský (81. Kweuke), Kucka, Podaný (82. Zeman) - Kadlec, Wilfried (90. Matějovský). Trenér Chovanec.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.