Hlavní obsah

Zabiják Huntelaar plzeňskou zkázu načal i dokonal, vyloučený Bakoš se pod ni podepsal

GELSENKIRCHEN

Se ctí nakonec odkráčela fotbalová Plzeň z evropské pohárové scény. Jen v deseti, bez Bakoše vyloučeného po hodině hry po nesmyslném faulu, prohrávala ve fotbalovém chrámu v Gelsenkirchenu přičiněním nizozemského zabijáka Hutelaara ještě dvě minuty před koncem normální hrací doby, jenže Rajtoral ji spasil. Propálil všechno, co mu stálo v cestě a vynutil svému týmu prodloužení. Až v něm Vrbův tým padl, neboť se statujícím zraněným Procházkou už vzdorovat nedokázal a po druhé a třetí Huntelaarově trefě se s Evropskou ligou rozloučil.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Forvard Schalke Klaas-Jan Huntelaar (uprostřed) slaví vstřelený gól v duelu s Plzní, jíž nastřílel hattrick.

Článek
Fotogalerie

Na Huntelaara se sice Vrbovi svěřenci chystali a o jeho zabijáckém instinktu moc dobře věděli, přesto je už po osmi minutách ztrestal. Draxlerovu ránu zpoza šestnáctky totiž brankář Čech pouze vyrazil k jeho nohám, a protože nizozemský snajpr dostal od obránců čas i prostor, zamířil přesně k tyči.

Hrozivý úvod Plzeň probral

Pro Plzeň sice úvod hrozivý, ale katastrofický ještě nikoli, protože Huntelaar ji pouze načal. V odvetě stejně musela skórovat, pokud chtěla s postupem alespoň koketovat. Inkasovaný gól ji alespoň probudil z chladu, vyčkávání a hlavně ze spousty nepřesností a zbytečně ztracených balónů, v čemž se v úvodu až příliš utápěla.

Musela sice přečkat ještě pár nepříjemností a zatrnout třeba po dalekonosné pumelici Fuchse, ale po dvaceti minutách se přece jen osmělovala, pouštěla se do útočení a troufla si na aktivní fotbal, který trenér Vrba požadoval.

Místo vyrovnání jen nastřelená tyč

Hlavičkující Čišovský dokonce rozvlnil síť, a i když jeho gól nebyl pro ofsajd uznán, dal spoluhráčům na vědomí, že i obrana Schalke je zranitelná. Kolář to ve 27. min. zjistil také, byť ani on nepochodil, neboť ve velké šanci poslal hlavou míč do tyče. Pro český tým ovšem i nastřelená tyč blahodárný impuls představovala, takže domácí obranu několika akcemi a závary vystrašila a hlavně Bakoš měl k vyrovnání hodně blízko. Ve víc než slibné příležitosti ovšem zaváhal, míč nedokázal zpracovat, natož ho poslat do brány.

Bakoš se pakoval, ale konec nebyl

I po půli se Plzeň o aktivní fotbal pokoušela a čtvrt hodiny hrála se Schalke vyrovnaný part, jenže zúročení nepřicházelo. Právě v těchto fázích bylo patrné, jak moc na hřišti chybí Horváthovy chytré přihrávky, jeho nápady a invence.A při standardních situacích ho český mistr postrádal ještě víc...

Složení osmifinálových dvojic fotbalové Evropské ligy (8. a 15. března)
Twente Enschede - Schalke, Metalist Charkov - Olympiakos Pireus, Sporting Lisabon - Manchester City, Standard Lutych - Hannover, Valencie - PSV Eindhoven, Alkmaar - Udine (Vydra), Atlético Madrid - Besiktas (Sivok), Manchester United - Bilbao.

Po hodině hry ovšem chyběl Plzni nejen Horváth, ale i slovenský útočník Bakoš. Řecký obránce Papadopoulos ho nejprve fauloval, on se neudržel, nesmyslně loktem oplácel a  irský sudí ho ze hřiště vypakoval. I v deseti se ale Plzeň pokoušela zlomit osud a odvrátit vyřazení. Kolář se prodral do šestnáctky, ale nezakončil, Limberský si chtěl vymodlit penaltu, ale vše se měnilo v jednu velkou marnost.

Rajtoral vynutil prodloužení

Jenže odveta  se v marnost neproměnila. Dvě minuty před koncem se totiž po souboji Pilaře s Höwedesem odrazil míč k Rajtoralovi, ten propálil  gólmana Hildebranda a vynutil Plzni prodloužení.

V něm měl hodně blízko ke druhému gólu Huntelaar, ale Čech střelu tečovanou Čišovským reflexivně vyrazil, zatímco po pár minutách se po ráně Baumjohanna jen díval. Naštěstí pro něho mířila nad...

Nizozemský zabiják ortel podepsal

Schalke mělo pochopitelně navrch, protože Plzeň hrála dlouho jen v devíti, neboť zraněného Procházku odnesli ze hřiště. Sice se vrátil, ale už jen statoval...

Domácí pochopitelně herní i početní převahy využili. Huntelaar pro změnu hlavou ve 106. minutě plzeňskou zkázu dokonal, takže český mistr se s Evropskou ligou rozloučil. Ovšem se ctí a aplausem, na němž nic neubral ani třetí inkasovaný gól. Samo sebou, že ho dal opět Huntelaar. Velkou šanci Marici v nastavení sice Čech ještě zmařil, ale proti nizozemskému zabijákovi střílejícímu do prázdné brány byl zcela bezmocný.

Schalke 04 - Viktoria Plzeň 3:1 po prodloužení
Branky: 8. ,106. a 120. Huntelaar 3 - 88. Rajtoral. Rozhodčí: Kelly - MacGraith, Douglas (všichni Irsko). ŽK: Höger, Farfán - Pilař, Limberský, Ševinský, Berger. ČK: 60: Bakoš. Diváci: 53 951. Poločas 1:0. V normální hrací době 1:1.
Schalke: Hildebrand - Höwedes, Metzelder, Papadopoulos, Fuchs - Höger, Matip - Farfán (73. Obasi), Raúl (120. Marica), Draxler (79. Baumjohann) - Huntelaar. Trenér Stevens.
Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Ševinský, Limberský - Procházka, Darida - Petržela (65.Ďuriš), Kolář (79. Hora), Pilař  (98. Berger) - Bakoš. Trenér Vrba.
První zápas 1:1, postupuje Schalke 04.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.