Hlavní obsah

Nesmíme podlehnout atmosféře, tvrdí kapitán Sparty Matějovský

Rotterdam/Praha

Vrací se v pravý čas. Kapitán Sparty Marek Matějovský už je fit a povede dnes večer tým do nejdůležitějšího dvojzápasu podzimu a možná celé sezóny, v předkole Evropské ligy proti Feyenoordu Rotterdam. Na slavném stadiónu De Kuijp je však atmosféra, v níž shořel nejeden zkušený tým a Pražané přijeli s mnoha mladíky, které by měl právě kapitán usměrnit...

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Matějovský (vpravo) s Léonardem Kweukem.

Článek

Podle trenéra Lavičky už jste na zápas v Rotterdamu stoprocentně připravený. Jak se cítíte vy osobně?

Kdybych nebyl stoprocentní, tak bych ani neletěl. Snažil jsem se připravovat v poslední době co nejvíc s týmem, abych si otestoval, jak na tom opravdu jsem. Nic mne nelimituje, abych nemohl nastoupit proti Feyenoordu od začátku. Příprava se mi povedla, škoda zranění, ale i to k fotbalu patří. Teď už věřím, že bude všechno v pořádku. Jsem hodně natěšený.

V generálce s Českými Budějovicemi jste ale nastoupil až v průběhu zápasu...

Především šlo o to, abych si zahrál a získal nějakou herní praxi. Byl to první zápas po zranění kotníku, takže trenér nechtěl riskovat celé utkání. Co se týká mého výkonu, bylo na mně znát, že bych takových zápasů potřeboval víc, ale věřím, že to v Rotterdamu zvládnu. V neděli to byl především test.

Feyenoord jste viděli na videu, jak silný to je soupeř?

Hodně silný, vždyť loni skončil v nizozemské lize druhý za Ajaxem. Jsou velice sebevědomí, techničtí, hrají typický nizozemský ofenzivní fotbal. Mají ve svém středu výborné individuality, které se nebojí hrát jeden na jednoho a obejít ho. Předpokládáme, že na nás budou chtít hned v úvodu vletět a srazit nás. Na to jsme ale připravení, sílu soupeře však respektujeme.

S jakým výsledkem byste byl ve čtvrtek večer spokojený?

Pochopitelně s takovým, který nám dá postupovou naději do odvety. S tím jsme do Rotterdamu letěli, protože chceme do základní skupiny Evropské ligy. Znamená to pokud možno neprohrát a dát gól. V tom je pohárová matematika jasná.

Vy jste zažil mnohokrát bouřlivou atmosféru velkých zápasů, ale mnozí mladí spoluhráči kolem vás prožijí něco takového poprvé. Budete se snažit mladíky nějak uklidnit?

To si řekneme spíš předem v kabině, protože na hřišti už je to dost těžké. Každý si tím musí projít a záleží na něm, jak se s tím vyrovná. Spíš je budu povzbuzovat, aby z toho nebyli vyjukaní. Na druhou stranu, každý fotbalista hraje rád před plnými tribunami a v bouřícím kotli, takže by nás to prostředí mělo spíš vyhecovat než srazit do kolen.

Uvědomujete si, že dvojzápas s Feyenoordem je pro Spartu klíčem k celé sezóně? Když nepostoupí zase bude hodnocena jako nepovedená...

Tohle vím, uvědomuji si, a nejen já, že evropské poháry na Letnou patří. My uděláme všechno proto, abychom do základní skupiny prošli. Teď ale nemá smysl přemýšlet, co by bylo, kdybychom nepostoupili.

Vyprávěl vám Jirka Jarošík, jaké to bylo, kdy před jedenácti lety Sparta Feyenoord dvakrát porazil a on mu dal gól...

Vyprávěl mockrát. Ale to je dávno, mužstva jsou jiná. Pochopitelně by bylo super, kdybychom dokázali něco podobného. V každém případě je to důkaz, že i slavní a velcí jsou porazitelní.

Jak se vám z tribuny koukalo na mladé záložníky, na nichž při vaší absenci trenér Lavička stavěl?

Na jednu stranu těžko, protože jako každý fotbalista jsem chtěl být na hřišti a tam pomoct týmu. Na druhou stranu to kluci zvládali velmi dobře a ukázali, že mají kvalitu. Tomu odpovídají i dobré výsledky. Teď už jen potřebujeme zlepšit výkonnost a dál vyhrávat. Těžší soupeři teprve přicházejí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.