Hlavní obsah

Horváth po zabijačce na váhu nemusel, teď chce zválcovat Izraelce

Plzeň

Prodloužit příběh plzeňského účinkování v Evropské lize hodlá Pavel Horváth se spoluhráči ze západu Čech při čtvrtečním pokračování druhé nejprestižnější soutěže starého kontinentu. Plzeň má na kontě šest bodů, pokud ve Štruncových sadech porazí izraelský Hapoel Tel Aviv a Atlético Madrid neprohraje s Coimbrou, bude mít družina vedená kapitánem Horváthem jistotu postupu do jarní fáze. "Porazit Hapoel a postoupit je jasný cíl," řekl nejzkušenější borec Viktorie vpředvečer zápasu.

Foto: Sport.cz

Vyhlášený gurmán Pavel Horváth se už těší na ochutnávku.

Článek
Fotogalerie

Vnímáte, jak významný duel z pohledu boje o postup do jarní fáze soutěže vás čeká?

Samozřejmě, že všichni v kabině umíme počítat, stejně jako se nepochybně matematice učili hráči soupeře. Víme, že pokud vyhrajeme, splníme cíl. Rozhodně nám na hřišti vědomí možnosti zajistit si postup nebude svazovat nohy.

Pro soupeře jde o poslední možnost, aby si zachoval naději na postup do vyřazovací fáze. Reálně Hapoel nechá ve hře jen vítězství. Předpokládáte, že bude izraelský protivník hrát stejně ofenzivně, jako v prvním poločase domácího utkání, kdy jste mohli během třiceti minut prohrávat o pět gólů?

Asi je ošidné kalkulovat dopředu s tím, jestli budou hrát podle takové nebo makové taktiky. Samozřejmě by bylo fajn, kdyby nám ji prozradili. Každopádně my sami si uvědomujeme, že nemůžeme hrát stejně bezhlavě, jako v úvodu prvního vzájemného duelu před čtrnácti dny v Tel Avivu.

Vraceli jste se v rozboru zápasu k dané pasáži hodně? Nebo vás trenér jen pokáral a více jste nevydařený vstup neřešili?

Trenér nás na špatný úvod zápasu na hřišti Hapoelu v našem podání upozorňoval už dvakrát a potřetí vše jistě zopakuje ještě krátce před zápasem. Kladl nám na srdce, abychom byli maximálně koncentrovaní. Chyby, jichž jsme se dopustili, určitě nezopakujeme.

V posledních zápasech se Plzni střelecky nedaří podle představ, za jisté konstelace vás i remíza může výrazně přiblížit postup ze skupiny. Zohledníte vše během zápasu?

Určitě začneme zezadu, budeme myslet na defenzivu, ale současně bude naší snahou hrát maximálně nebezpečně. Bude vyprodáno a my se budeme chtít publiku odvděčit vítězstvím. Ovšem, jak už jsem řekl, rozhodně nepůjde o nijak bezhlavý styl hry. Budeme hrát tak, abychom skupinu rozhodli (směje se).

Momentálně se v médiích hodně řeší údajná korupční aféra, do níž má být zapletena i vaše Plzeň. Rozebíráte vše hodně v kabině se spoluhráči? Může situace negativně ovlivnit tým?

Nejsme hluchý ani slepí. Noviny si přečteme. Ale necítím žádnou reakci, která by nás poznamenala.

V pondělí jste pokřtil svoji novou knihu. Jaké reakce jste zaznamenal od spoluhráčů či trenérů v šatně?

No, nikdo nic neříkal, tak snad dobrý. Jenom trenér Vrba po mně chtěl deset knížek (směje se). A taky tvrdil, že si v knize pořád na něco stěžuju.

Máte ohlasy na knihu i z nefotbalového prostředí?

Vím, že se během dvou dnů jen ve fan shopu na stadiónu prodalo čtyři sta kusů. Většinu lidí doufám ty moje psané řádky baví. Někteří dokonce říkali, že už knihu dočetli, což je snad dobré znamení.

Při křtu jste se strachoval o svoji váhu, protože součástí pondělní akce byla i staročeská zabijačka. Jak jste dopadl? Musel jste platit pokutu?

No, já jsem měl spoustu povinností a pořád jsem podepisoval knihy, takže jsem za celý večer stihl jen jeden chleba s nějakou pomazánkou, tudíž jsem určitě nepřibral. A trenér mě na váhu nehnal.

Pavel Vrba o spolupráci s Horváthem
"Součástí pondělního křtu byla tipovací soutěž o ceny, hádala se Pavlova hmotnost. Já jsem rozdal několik rad, ale nikdo s mojí nápovědou nevyhrál, takže jsem si jako závěr vyvodil, že Pavel je v předepsaném limitu a na váhu jsem ho skutečně nehnal.
Myslím, že nás vztah je naprosto férový. On je ohromně pozitivní ke spoluhráčům, ale nikdy k trenérovi. Pořád brečí, že jsem na něj přísný. Hlavně kvůli váze. Tvrdí mi, že na něj hledím jako na pětadvacetiletého kluka, nikoliv jako na hráče, jemuž je sedmatřicet. Kdyby někdo zažil život v kabině s Pavlem Horváthem, věděl by, o čem mluvím.
Jsem ohromně rád, že je v Plzni, protože je osobností, která vytváří pohodu v kabině a vlastně i v celém klubu."

Reklama

Související témata: