Hlavní obsah

Piták už jednou Nory vyřadil, repete by si dal znovu i se zlomeným nosem

Jablonec nad Nisou

Každý expert na Nory přijde fotbalistům Jablonce před třetím předkolem Evropské ligy vhod. A zkušený kapitán Karel Piták se za něj před měřením s týmem Strömsgodset IF může považovat. Vždyť Slavii v roce 2005 zajistil gólem sedm minut před koncem remízu 2:2 ve Stavangeru, která červenobílé posunula dál ze skupiny Poháru UEFA. „Tak, tak. Navíc mi zlomili nos, na to se nezapomíná. Od té doby jsem s Nory nehrál,“ usmívá se třiatřicetiletý záložník.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Fotbalisté Jablonce se připravují na úvodní duel třetího předkola Evropské ligy proti norskému týmu Strömsgodset IF.

Článek
Fotogalerie

Jak si na norského soupeře věříte?

Před dvěma lety jsme narazili ve třetím předkole na Alkmaar, který byl ještě těžší. Docela jsme se s ním popasovali, takže věřím, že pokud odevzdáme vše, co umíme, šance postoupit je.

Myslíte, že po dvou letech od Alkmaaru je Jablonec vyzrálejší?

Sice nám odešel třeba David Lafata, ale řekl bych, že od té doby jsme opravdu o něco zkušenější a trochu jsme se posunuli.

Zápas Jablonec - Strömsgodset se hraje ve čtvrtek od 18:00, hlavním rozhodčím je Kypřan Trattu. Přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Vnímáte, že Jablonec zatím nikdy z předkol do hlavní soutěže neprošel?

Rozhodne momentální forma. Nikdo před zápasem nepřemýšlí, jak to bylo třeba před dvěma lety.

Tehdy jste před Alkmaarem vyřadili albánskou Vloru, které jste dal dva góly. Byl jste tedy aktérem posledního jabloneckého postupu v pohárové Evropě.

Tenkrát mi to vyšlo. V Albánii bylo asi čtyřicet stupňů, ale vyhráli jsme 2:0 a doma je smázli 5:1. Tak jednoduché to ovšem s Nory tentokrát nebude.

V neděli jste dost nešťastně prohráli 1:2 na Spartě. Nemůže to mužstvo poznamenat?

Porážku na Letné jsme si rozebrali v pondělí. Pak už jsme se opravdu soustředili jen na Nory. Pohár je pro nás velká výzva.

A kdo je podle vás vlastně favoritem na postup? Český legionář v norské lize Bořek Dočkal dává 55 procent Jablonci.

Myslím, že favoritem nejsme. Respektujeme sílu soupeře, ale věříme také sobě. Takové zápasy nehrajeme každý rok, těšíme se.

Jaký je ideální scénář prvního domácího zápasu?

Třeba vyhrát 2:0... Každopádně půjdeme za góly, věřím, že bude v odvetě o co hrát a bude šance na postup.

Strömsgodset hraje své zápasy na umělém trávníku. Nebude to pro vás problém?

Nebude. Jsme přece ze severu, takže na umělce trénujeme čtyři, pět měsíců v roce. Já na ní navíc hrál čtyři roky v Salcburku, jsem zvyklý.

Reklama

Související témata: