Hlavní obsah

Leverkusen - West Ham 2:0Po českém souboji slaví Leverkusen. Veterán vychytal Schicka, na žolíky byl ale krátký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtvrfinále Evropské ligy, čtyři Češi na hřišti. Duel mezi Leverkusenem a West Hamem sliboval našincům tuze zajímavou podívanou, která se ale nakonec zvrhla v souboj střelců lídra německé ligy a gólmana hostí Lukasze Fabiańskiho. Polský veterán dlouho čaroval, West Ham ale nakonec po brankách žolíků Jonase Hofmanna a Victora Boniface Leverkusenu podlehl 0:2. O postupu mezi nejlepší čtyřku rozhodne odveta v Londýně, která je na programu 18. dubna.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Radost hráčů Leverkusenu

Článek

Leverkusen (od našeho zpravodaje) - Od první minuty vyběhli na trávník zaplněné BayAreny všichni Češi, kteří byli k dispozici. V barvách Leverkusenu nastoupili Matěj Kovář i Patrik Schick, na druhé straně pak Vladimír Coufal s Tomášem Součkem. Chyběl jen zraněný forvard německého celku Adam Hložek.

Oba krajánci Leverkusenu se dostali do provozní teploty rychle. Schick měl po sedmi minutách na svědomí první šanci lídra německé ligy, jenže šikovnou teč patičkou zlikvidoval brankář Lukasz Fabiański. Kovář o chvilku později zapsal rutinní zákrok po brejku West Hamu a střele Kuduse.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Útočník Leverkusenu Patrik Schick a jeho střelecký pokus v utkání proti West Hamu.

Poté spustili domácí ofenzivní kolotoč a soupeři do přestávky prakticky nepůjčili míč. Jenže čaroděj Fabiański odmítal kapitulovat.

Obstřel Amine Adliho? Famózní robinzonáda. Dělovka Alexe Grimalda? Další tygří skok, jen na opačnou stranu. Přízemní pokus Schicka, mířící přesně do spodního rohu? Zase nic. Fenomenální první půli vyšperkoval polský veterán i zásahem proti ráně Edmonda Tapsoby zpoza vápna. Do kabin se o pauze šlo za bezbrankového stavu prakticky jen zásluhou brankáře, který příští čtvrtek oslaví devětatřicáté narozeniny.

Druhé dějství se také neslo v duchu optického tlaku domácích, kteří se ale proti poctivé defenzivě zprvu dostávali do menšího počtu střeleckých pozic. Srdnatý přístup odnesl i Coufal, jehož ostrý centr Alexe Grimalda trefil do spánku a na hřiště museli spěchat lékaři.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Vladimír Coufal děkuje fanouškům.

Leverkusen poté opět začal West Ham mačkat. Prolomení pevné obrany byl dvacet minut před koncem blízko Schick, jenže Fabiański se zaskvěl i proti jeho hlavičce pod břevno.

Když už to vypadalo, že Leverkusen se radosti nedočká, propukla BayArena v jásot. Střídající Jonas Hofmann si v pokutovém území našel odražený míč a z první propálil hustou hradbu hostujících těl i do té doby neprůstřelného veterána. O chvilku později mohl přidat pojistku Johnatan Tah, jenže jeho ránu vykopl z brankové čáry Souček.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Hráči Leverkusenu se radují z branky.

Dominantní Leverkusen se ale zdvojnásobení vedení i tak dočkal. Victor Boniface, který čtvrt hodiny před koncem nahradil na hrotu Schicka, v nastaveném čase trknul hlavou do centru Hofmanna a uzavřel skóre. Německý celek má tak do semifinále o dvě branky blíže.

Úvodní utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy:
Leverkusen - West Ham 2:0
Branky: 83. Hofmann, 90.+1 Boniface

Reklama