Hlavní obsah

Nechci mluvit o superformě, usmál se bombarďák Lafata, když zdemoloval Bern

Praha

Superstřelec z Letné. Tři zápasy, šest gólů! Skvostná je bilance útočníka fotbalistů Sparty Praha Davida Lafaty. V nejvyšší domácí soutěži pokořil nejprve dvěma góly Hradec Králové, následně stejnou porcí branek zařídil triumf v derby nad Slavií a ve čtvrtečním večeru rozhodl v Evropské lize o triumfu nad švýcarským Young Boys Bern. "Až se v dalších dvou zápasech netrefím, bude se mluvit o tom, že formu nemám," usmál se třiatřicetiletý borec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost Davida Lafaty po trefě do sítě Young Boys Bern.

Článek
Fotogalerie

K triumfu nad švýcarským sokem jste v druhém vystoupení Sparty ve skupině přispěl dvěma góly. Mohl být čtvrteční večer ve vašem podání vydařenější?

Jsme spokojení hlavně s vítězstvím. Pro vývoj skupiny s ohledem na naší prohru v Neapoli byl zápas s Bernem hodně důležitý. Zvládli jsme jej, takže mám velkou radost.

První poločas jste zvládli s přehledem. Měli jste se před protivníkem na pozoru po jeho pětibrankovém vítězství nad Slovanem Bratislava v prvním kole skupiny?

Věděli jsme, že mají svoji kvalitu. Ale soustředili jsme se hlavně na svůj výkon. Neřešili jsme tolik protivníka. Myslím, že kromě deseti minut po inkasované brance jsme měli hru pevně v režii. Jen jsme měli využít některý z brejků mnohem dříve, protože bychom zápas rozhodli a měli klid.

Zatímco výkon do přestávky byl v podání Sparty hodně suverénní, po přestávce už jste takovou jistotou neoplývali. Proč?

Trošku nás zbrzdil gól Bernu. Přišel moc brzy po přestávce. Nejzásadnější chybou byly nevyužité brejky. Jejich využitím jsme mohli získat klid. Ale na druhou stranu si myslím, že kromě gólové akce jsme Bern k ničemu nepustili.

Rozhodující trefy jste zařídil díky parádnímu výběru místa v malém vápně.

Není důležité, z jakého prostoru padnou, ale hlavně, že platí. Konaté vyřešil situaci po průniku z pravé strany moc hezky přihrávkou pod sebe. Při třetím gólu zase vše parádně řešil Láďa Krejčí s Bořkem Dočkalem. Míč byl trošku pomalejší, ale protlačil jsem ho pod brankářem do sítě a získali jsme tak klid.

Třetí gól může být nakonec hodně důležitý i v konečných počtech, pokud by došlo na očekávaný postupový souboj mezi Spartou a Bernem v přímé konfrontaci. Napadlo vás to hned na hřišti?

Takhle daleko jsem nepřemýšlel. Ale doufám, že nám dvoubranková výhra přinese štěstí.

Vstřelil jste šest gólů ve třech zápasech. Cítíte se ve velké pohodě?

Nechci mluvit o superformě. Teď dva zápasy nedám gól, a zase se bude říkat, že nemám formu. Chci se prosadit v každém utkání. Někdy se to prostě nepovede. Uvidíme v neděli proti Liberci. Momentálně vychází góly na mě, příště se může prosadit někdo jiný. Myslím, že celkově jde naše hra nahoru. A hlavně vyhráváme.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.