Hlavní obsah

Liberec veze z Marseille senzační vítězství! V EL vyhrála i Sparta, Plzeň podlehla Villarrealu

Aktualizováno

Fotbalisté Sparty si v druhém kole základních skupin Evropské ligy došli pro premiérové vítězství. Letenští doma po suverénním výkonu porazili APOEL Nikósie 2:0, trefili se Nigerijec Fatai a stoper Brabec. První tři body získal i Slovan Liberec, Severočeši po trefě Coufala nečekaně uspěli v Marseille 1:0. Třetí český zástupce - mistrovská Plzeň - prohrála na půdě vedoucího celku španělské ligy Villarrealu 0:1. Navíc dohrávala bez vyloučeného kapitána Procházky.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Vladimír Coufal (uprostřed) se raduje z gólu, který vstřelil do sítě Olympique Marseille.

Článek
Fotogalerie

Kotel fanoušků Sparty zůstal na úvodní domácí zápas EL prázdný.

Letenští po úvodní remíze 1:1 na hřišti Asterasu Tripolis přidali důležité tři body do tabulky skupiny K, které po dvou kolech vévodí se skóre 7:0 suverénní Schalke 04. Sparťané se jistým a sebevědomým výkonem omluvili více jak devíti tisícovkám fanoušků za nedělní prohru 0:1 v derby se Slavií.

APOEL od úvodního hvizdu tahal za kratší konec a v 24. minutě poprvé inkasoval. Souhru Brabec - Lafata zakončil do odkryté branky Fatai. Skóre utkání definitivně upravil po hodině hry Jakub Brabec, který tak oslavil návrat do základní sestavy. Letenští v zápase vyslali celkem 22 střeleckých pokusů, celek z Nikósie jen dva.

Plzeň nestačila na Žlutou ponorku

Po domácí výhře 2:0 nad Dinamem Minsk se český mistr z Plzně představil na stadiónu Villarrealu, který vede španělskou La Ligu. Západočeši v úvodních pětadvaceti minutách přečkali nápor Žluté ponorky, několikrát se blýskl brankář Matúš Kozáčik. Teprve pak se viktoriáni osmělili a předvedli několik útočných výpadů.

Jenže v 54. minutě defenzíva Plzně zaváhala, nechala od půlky hřiště rozeběhnout Baptistaa a třiadvacetiletý Brazilec po úctyhodném sólu poslal Villarreal do vedení. Deset minut před koncem musel předčasně pod sprchy kapitán Plzně Procházka a definitivně tak zhatil poslední naděje hostů zabojovat alespoň o remízu.

Senzační liberecké vítězství

O první body v základní skupině F bojoval Liberec na hřišti Olympique Marseille. I na Stade Vélodrome měli domácí v prvním poločase velkou převahu, Slovan dokonce ani jednou nevystřelil na Mandandovu branku, ale nápor francouzského celku přečkal.

I po změně stran se opakoval scénář z první půle - Olympique tlačil, ale liberecká defenzíva se překonat nenechala. Šest minut před koncem přišel šok - Severočeši hned z první střely na soupeřovu bránu skórovali. Pavelka přiťukl míč ve vápně Coufalovi a ten trefil po zemi přesně. Na výsledku už nic nezměnilo ani téměř sedmiminutové prodloužení, Slovan Liberec tak veze tři body z velmi horké francouzské půdy.

Evropská liga - 2. kolo:
Skupina K:
Sparta - APOEL 2:0
Branky: 24. Fatai, 60. Brabec.
Skupina E:
Villarreal - Plzeň 1:0
Branka: 54. Baptistao. ČK: 80. Procházka.
Skupina F:
Marseille - Liberec 0:1
Branka: 84. Coufal.
Ostatní výsledky Evropské ligy zde.

Reklama