Hlavní obsah

S velbloudem proti rozjeté Fiorentině? Trpišovský řeší, jak zastavit goliáše

Florencie

Plnou hlavu starostí má trenér Liberce Jindřich Trpišovský před čtvrtečním pokračováním Evropské ligy. Jeho svěřenci se představí ve čtvrtém dějství skupiny J ve Florencii a chtěli by poznat chuť vítězství ve skupině. Jenže Fiorentina nenašla přemožitele už pět zápasů v řadě a za celý podzim prohrála pouze dva duely. Severočeši naopak nezvládli víkendový duel na hřišti Bohemians 1905, navíc je trápí řada absencí a ke všemu se potýkají s neobvyklými chybami v defenzivě i bídnou produktivitou.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Slovanu Liberec Jindřich Trpišovský na tiskové konferenci před utkáním Evropské ligy s Fiorentinou.

Článek

V jakém rozpoložení je Liberec před čtvrtečním duelem Evropské ligy na hřišti Fiorentiny?

Není to ideální. Ale kluci si dělali legraci, že alespoň budou mít kondiční trénink bez balónu za sebou už ve čtvrtek večer a nemusíme jim ho připravovat během nadcházející reprezentační přestávky... Někdy se nastupuje k utkání ve špatném stavu a dopadne to dobře. Vnímáme, že Fiorentina má výbornou formu, na druhou stranu doma jen remizovala s Crotone, posledním týmem italské ligy.

Před čtrnácti dny jste doma prohráli první vzájemný duel 1:3. Je možné myslet na úspěch nyní, když nastoupíte na půdě Fiorentiny, která doma v sezóně ještě neprohrála?

Půjde o zcela jiné utkání. Fiorentina bude hrát mnohem více dopředu a my máme velmi dobré hráče na brejkové situace. Je jasné, že nejsme v ideálním rozpoložení, ale nikdo od nás nic nečeká, což by nám mělo vyhovovat. Když jsme minulou sezónu nastoupili proti silným soupeřům, vždy se nám hrálo lépe. Snad tento trend udržíme.

Už máte představu, koho nasadíte do středu pole za potrestaného Breiteho?

Možná Súkenníka, což je velbloud, který při utkání na Bohemce naběhal dvanáct kilometrů. Určitě lze v daném prostoru použít i Vůcha či Navrátila. Každopádně jde o velký zásah do sestavy, protože Breite se dostal do velmi dobré formy. V každém utkání patřil k našim nejlepším hráčům. Navíc na daném postu, klíčovém pro první rozehrávku, se hráč složitě nahrazuje. Nemluvě o tom, že neustále látáme i složení stoperské dvojice, která s tím souvisí. Vypadl Pokorný, a když už se na jeho místě zabydlel Latka nebo Karafiát, rovněž se zranili.

Nosíte v hlavě postupové varianty, které vás dovedou k vysněnému cíli v podobě účasti v jarní fázi soutěže?

Vůbec ne. Dokud nehrajeme tak, že máme osud ve vlastní moci, nemá to smysl. Máme jiné úkoly. Najít ideální jedenáctku, nedostávat hloupé góly a zlepšit produktivitu. Vždyť při utkání na Bohemce jsme ze dvou střel na branku dostali dva góly. Lámeme si hlavu s tím, aby každá střela soupeře neskončila v naší síti.

Čím si vysvětlujete proměnu proti minulému ročníku Evropské ligy, kdy jste byli po třech kolech v odlišné situaci a hlavně neinkasovali tak laciné branky?

Nehrajeme špatný fotbal, ať už na domácí scéně nebo v Evropě. V určitých fázích dokonce hrajeme lépe, než v minulé sezóně! Ale absolutně postrádáme produktivitu a děláme skutečně hrozné chyby ve vlastním pokutovém území. Druhý aspekt výrazně ovlivňují zdravotní problémy, které náš kádr trápí. Co se ofenzivy týče, měli jsme minulý rok ve stejné fázi české ligy třiadvacet vstřelených gólů. Bakoš měl na kontě šest tref, Šural pět, Shala čtyři. Nikoho takového letos nemáme. A než se role střelce někdo ujme nebo si mužstvo góly rozdělí, musíme být schopní zvládat zápasy bez chyb.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.